Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Katalánsky premiér zrušil svoje prehlásenie. Niektorí zo separatistov ho označujú za zradcu
Zdielať na

Katalánsky premiér zrušil svoje prehlásenie. Niektorí zo separatistov ho označujú za zradcu

BARCELONA / Katalánsky premiér Carles Puigdemont zrušil svoje prehlásenie, v ktorom mal podľa médií vyhlásiť predčasné regionálne voľby v snahe zabrániť obmedzeniu katalánskej autonómie, ktoré avizoval a chystá ho Madrid. Podľa médií sa dá očakávať, že prehlásenie prednesie v katalánskom parlamente. Ten má zasadať o piatej hodine.

Puigdemont svoje prehlásenie niekoľkokrát odložil. Najprv bolo ohlásené na 13:30, potom bolo o hodinu posunuté a nakoniec bolo oznámené, že sa pozastavuje. Španielske aj katalánske média predpovedali, že premiér v prehlásení ohlási predčasné regionálne voľby. Tým by sa mohol vyhnúť obmedzeniu autonómie Katalánska, ktoré pre snahy tamojšej vlády o nezávislosť chystá aktivovať 155 článok ústavy a chce ním zastaviť katalánske snahy. Madrid ale najprv uviedol, že vyhlásenie volieb k zastaveniu plánu obmedziť autonómiu tohto regiónu nestačí. Katalánska vláda sa údajne musí vzdať aj svojich snáh o nezávislosť. 

Vo vyhlásenie regionálnych volieb dúfali aj separatisticky orientované skupiny. Niektorí z radikálnych separatistov Puigdemonta označili za zradcu a vyzývali k demonštráciám za samostatnú katalánsku republiku. Dvaja poslanci katalánskej vládnej koalície už oznámili, že sa na protest proti vyhláseniu volieb vzdajú svojho mandátu. 

Katalánsky parlament má na mimoriadnom zasadaní rokovať o ďalšom postupe v spore s Madridom, podľa skoršieho plánu sa má o prípadných rezolúciách hlasovať až v piatok popoludní. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy