Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zákaz vstupu ďalším autám na cesty. Nemajú už kapacity
Zdielať na

Zákaz vstupu ďalším autám na cesty. Nemajú už kapacity

Archívne video

SINGAPUR / Päťmiliónové mesto si s neúnosnou situáciou na cestách nevie poradiť inak, ako jednoducho zakázať vstup ďalším autám na cesty. Dôvodom je nedostatok pozemkov pre výstavbu novej cesty a preplnenosť komunikácií.

Počet automobilov reguloval Singapur už skôr, ročne ich mohlo ísť na cestu o maximálne 0,25 percent viac ako v predchádzajúci rok. Podľa nového rozhodnutia už ale nepočítajú s žiadnym nárastom počtu áut. 

Vláda sa chce týmto regulačným pravidlom zaoberať znovu najskôr až v roku 2020. Singapur sa rozkladá na území asi 750 km2 a má 5,6 milióna obyvateľov. Asi 12 percent územia zaberajú cesty, na ktorých minulý rok jazdilo približne 600 tisíc automobilov.

Miestny úrad pozemnej dopravy zdôvodnilo svoje rozhodnutie, že nárast počtu nových majiteľov áut v kombinácii s nedostatkom pozemkov vytvára veľký problém pre kvalitu mestského spôsobu života. Štát preto vlastníctvo a predaj áut prísne kontroluje a v porovnaní so Spojenými štátmi tam sú autá aj štyrikrát drahšie. 

S ďalším riešením prišli vedci, ktorí navrhli autobus budúcnosti. Ten by sa mal šikovne vyhnúť všetkých zápcham. Pozrite si archívne video. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy