Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
České voľby vyhral Slovák Babiš, miliardár obvinený z podvodu
Zdielať na

České voľby vyhral Slovák Babiš, miliardár obvinený z podvodu

Archívna reportáž

PRAHA / Jeho hnutie ANO získalo približne 30 percent hlasov. Za ním skončila prekvapujúco Občianska demokratická strana. Do parlamentu sa dostala aj Pirátska strana. Tradičná ČSSD sa prepadla.

Po tom ako v Česku uzatvorili volebné miestnosti sa začalo sčítavanie hlasov. Od začiatku to vyzeralo na jasné víťazstvo hnutia ANO na čele s Andrejom Babišom.  Vo volebnom štábe ANO bolo zjavné, že sa bude oslavovať. "Výsledok vyzerá veľmi pekne, ale chcel by som upozorniť, že treba počkať na spočítanie celých 100% hlasov. Veľké mestá prichádzajú až posledné," uviedol minister dopravy Daniel Ťok.

Svoje miesto v dolnej komore si udrží aj KSČM a ODS. Nad päťpercentnou hranicou sa udržali KDU- ČSL a TOP 09. Tomio Okamura v Snemovni zrejme ostane ako šéf hnutia Sloboda a priama demokracia. Nováčikom v Snemovni budú Piráti. Ich šéf Ivan Bartoš zopakoval, že jeho strana vylúčila spoluprácu s ANO. Ministerka pre miestny rozvoj Karla Šlechtová z hnutia ANO uviedla, že by vo vláde nechcela ľudovcov.  

Výsledky ale ukázalil veľký prepad sociálnych demokratov. Po sčítaní 90 % okrskov ich nepodporilo ani 8 % voličov. Pritom pred štyroma rokmi ČSSD voľby vyhrala so ziskom 20,45 %. Vedenie strany je z tohto výsledku viditeľne roztrpčené. Podľa volebného lídra Lubomíra Zaorálka by mohlo vedenie strany skončiť už dnes. Svoju nespokojnosť a sklamanie z počtu hlasov vyjadril aj premiér Bohuslav Sobotka. 

Poslanec Martin Klus z SaS uviedol, že Česká republika ako tradičný spojenec Slovenska, môže byť nepredvídateľným partnerom. "V Českej republike sa podľa prieskumov rysuje výrazné posilnenie neštandardných politických strán ANO Andreja Babiša, SPD Tomia Okamuru, ale aj Českej pirátskej strany. O to zaujímavejšie bude sledovať proces zostavovania vlády, ktorý pre neakceptovateľnosť Andreja Babiša viacerými tradičnými politickými stranami, môže byť spojený s mnohými komplikáciami," uviedol Klus s tým, že to môže mať dosah aj na vzťahy so Slovenskom, resp. v širšom kontexte na višegrádsku spoluprácu.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy