Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V Česku sa o pár hodín uzatvoria volebné miestnosti. Česi volia už druhý deň
Zdielať na

V Česku sa o pár hodín uzatvoria volebné miestnosti. Česi volia už druhý deň

Archívna reportáž

PRAHA / V Česku prebieha druhý deň volieb, v ktorých ľudia rozhodujú o novom zložení Poslaneckej snemovne, a tým aj budúcej vlády. Informácie o tom, koho si občania zvolili by mohli byť známe do večera, volebné miestnosti sa uzatvoria o 14.00 hodine.

V prvý deň volieb, v piatok, prišli hlasy odovzdať asi dve pätiny voličov. Záujem o voľby je podľa prítomných vyšší ako pred štyrmi rokmi. Medzi voličmi bol v piatok prezident Miloš Zeman. "Tohtoročné hlasovanie nie je zásadné ani zlomové, takéto označenie je len reklamnou kampaňou," uviedol Zeman. Jeho predchodca Václav Klaus uviedol, že dúfa, že ľudia význam volieb nepodcenia. 

Český premiér Bohuslav Sobotka dal svoj hlas ČSSD, podľa neho môže táto strana tlačiť rast miezd, dôchodkov, obraňovať záujmy rodín a garantovať aj dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Podľa neho sú voľby dôležité, pretože výsledok rozhodne, či sa zachová sociálny štát a či Česká republika udrží vzrastajúcu prosperitu, nízku nezamestnanosť a vysokú mieru sociálnej súdržnosti. 

Krátko po ukončení hlasovanie by mali byť zverejnené prvé odhady toho, ako hlasovanie dopadlo. Na volebnom webe sa potom postupne budú objavovať výsledky hlasovania z jednotlivých volebných okrskov. 

O priazeň voličov sa tento rok usiluje rekordný počet kandidátov, je ich viac ako 7 500, ktorých nominovalo 31 strán a hnutí. Zvolených už môže byť len 200 z nich, takže na jedno poslanecké kreslo pripadá asi 37 uchádzačov. Právo voliť má viac ako osem miliónov českých občanov, zo zahraničia sa k voľbám prihlásilo asi 10 000 Čechov. 

Voľby podľa všetkého zaujímajú aj mladých ľudí, ktorí práve prekročili hranicu dospelosti a môžu prvýkrát voliť. Viacero čerstvých osemnásťročných voličov venovalo príprave na voľby pomerne veľa času. "Od tej doby, čo som sa rozhodol, že pôjdem voliť, začal som sa viac zaujímať o politiku. Skúsil som volebnú kalkulačku, dlho do noci som sledoval rôzne debaty, čítal správy," uviedol osemnásťročný volič Matej. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy