Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Česi zamierili k urnám. Konajú sa voľby do Snemovne
Zdielať na

Česi zamierili k urnám. Konajú sa voľby do Snemovne

Google News Button Sledovať správy

PRAHA / Českú republiku čakajú voľby do poslaneckej snemovne parlamentu.

Voliči v Česku v piatok popoludní začali rozhodovať o tom, aké zloženie bude mať nová Snemovňa, a tým aj budúca vláda. Svojimi hlasmi ovplyvnia tiež to, čo prinesú zákony alebo akú podobu bude mať štátny rozpočet minimálne na budúci rok. Určovať by to mohli zástupcovia 31 strán a hnutí, prah dolnej komory ale v úlohe poslancov prekročí len menšina z nich.

Do lavíc Snemovne by rado zasadlo viac než 7 500 kandidátov, uviedla predsedkyňa Českého statického úradu Iva Ritschelová. Na jedno z 200 poslaneckých miest tak pripadá zhruba 37 uchádzačov.

Volebné miestnosti otvoria v piatok o 14:00 na takmer 15 000 miestach krajiny, o 22:00 sa uzavrú. Po nočnej prestávke budú prístupné ešte v sobotu od 08:00 do 14:00.

Hlasovacie lístky dostalo viac než osem miliónov voličov do poštovných schránok. Na hlasovacom lístku vybranej strany či hnutia môžu ľudia dať najviac štyrom konkrétnym kandidátom takzvané prednostné hlasy tak, že zakrúžkujú poradové číslo pred ich menom. Ak by volič zakrúžkoval viac kandidátov, volební komisári by jeho preferenčné hlasy museli ignorovať. Hlas pre stranu by ale zostal platný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy