Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VIDEO: Neuveriteľná reakcia šimpanzice. Po rokoch spoznala svojho opatrovateľa z detstva
Zdielať na

VIDEO: Neuveriteľná reakcia šimpanzice. Po rokoch spoznala svojho opatrovateľa z detstva

AMSTERDAM / Šimpanzi majú veľmi dobrú pamäť a schopnosť k niekomu sa citovo pripútať. Dokazuje to aj prípad šimpanzice menom Mama, ktorá zomrela v amsterdamskej ZOO vo veku 59 rokov. Pred tým ako zomrela ju prišiel navštíviť jej opatrovateľ z čias, keď bola malá. Neuveríte, čo sa stalo.

Týždeň pred tým ako Mama zomrela navštívil ju profesor Jan van Hooff. Poznali sa od roku 1972. Stará šimpanzica, ktorá už len ležala v klbku a nechcela prijímať potravu, príchod jej starého priateľa úprimne potešil. 

Nielenže profesora po niekoľkých rokoch spoznala, ale vítala ho výkrikmi, hladila po hlave a objímala. Týždeň po tom, ako za ňou prišli vo veku 59 rokov zomrela. 

Ako uvádza portál IDnes.cz, Mama bola vedúcou samicou skupiny šimpanzov, ktoré žili v amsterdamskej zoologickej záhrade. Jej vedúce postavenie bolo veľmi neovbvyklé, pretože, ako to býva, vedúcim zvykne byť najsilnejší a najdominantnejší samec. Mama ale prišla z divokej prírody a svoju dominanciu dokázala presadiť aj medzi samcami. 

"Bola veľmi silnou a dominantnou osobnosťou. Nikto zo skupiny sa cez ňu nemohol dostať k moci. Zvládala riešiť aj napätie alebo konflikty v skupine," povedala odborníčka na správanie primátov Frans de Waal, ktorá s Mamou pracovala. Priznala, že jej Mama bude veľmi chýbať. "Tak obdivuhodná povaha sa zriedka vidí ako u ľudí, tak u šimpanzov," dodala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy