Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na palube lietadla, v ktorom zahynul poľský prezident Kaczyński, došlo k výbuchu
Zdielať na

Na palube lietadla, v ktorom zahynul poľský prezident Kaczyński, došlo k výbuchu

Archívna reportáž

VARŠAVA / Poľská komisia, ktorá sa zaoberá vyšetrovaním leteckej nehody, pri ktorej v roku 2010 zahynulo 96 ľudí vrátane prezidenta Lecha Kaczyńského, identifikovala zo záznamu o lete výbuch. Novinárom to oznámil poľský minister obrany Antoni Macierewicz.

Komisia už v lete uviedla, že ľavé krídlo lietadla nieslo stopy po výbuchu, takže lietadlo bolo zničené ešte pred tým, ako prišlo do kontaktu so stromom, ktorý bol považovaný za bezprostrednú príčinu pádu lietadla. 

V roku 2011 uviedli ruskí vyšetrovatelia, že hlavnou chybou bolo to, že sa posádka rozhodla pre zlú viditeľnosť radšej pristáť na inom letisku. Piloti boli údajne pod tlakom nadriadených a nemali dostatočný výcvik. Prvá poľská vyšetrovacia komisia vedená bývalým ministrom vnútra Jerzym Millerom pripísala vinu aj dispečerom, ktorí mali pilotov mylne informovať. 

Súčasné poľské vedenie s výsledkami vyšetrovania nesúhlasilo, a preto sa rozhodlo zriadiť novú komisiu, ktorá oznámila výbuch aj pred tým. "Zistili sme, že tam bol výbuch, ktorý lietadlo mohol zničiť. Teraz vieme oveľa viac. na zápise jednej zo skriniek s informáciami o lete sme identifikovali moment výbuchu. zaoberáme sa teraz analýzou a vylučujeme iné možné interpretácie tohto elektronického zápisu," uviedol minister. 

Poľský vládny špeciál Tu-154M 10.apríla 2010 prepravoval poľskú delegáciu zo západoruského Smolenska, kde si mali uctiť pamiatku obetí masakru, pri ktorom v roku 1940 sovietska tajná polícia zavraždila viac ako 20 000 Poliakov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy