Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
K Británii sa blíži hurikán Ophelia. Dosiahol tretí stupeň z päťbodovej stupnice
Zdielať na

K Británii sa blíži hurikán Ophelia. Dosiahol tretí stupeň z päťbodovej stupnice

Archívna reportáž

LONDÝN / Úrady na Azorských ostrovoch vydali varovanie pred silným vetrom a výdatným dažďom, ktorý sa v oblasti objaví v sprievode hurikánu Ophelia. Ten by mal naďalej postupovať smerom k Írsku a k Veľkej Británii. Hurikán dosiahol už tretí stupeň z päťbodovej stupnici sily hurikánov.

Okraj hurikánu sa už priblížil k portugalskému súostroviu a komplikácie na ňom má spôsobovať ešte niekoľko hodín, kým sa presunie k Británii. Úrady vydali varovanie pre sedem z deviatich Azorských ostrovov, na ktorých žije asi 245 000 obyvateľov. Podľa meteorológov by mali na niektorých miestach za hodinu spadnúť až 40 milimetrov zrážok a vietor by mal dosiahnuť rýchlosť až 100 kilometrov za hodinu. Elsa Vieira z Portugalského meteorologického ústavu ale uviedla, že zvýšenie stupňa hurikánu automaticky neznamená aj zvýšenie stupňa nebezpečenstva. 

Po prechode Azorských ostrovov by sa mal hurikán presunúť smerom k Írsku. Očakáva sa, že by mal vietor v tejto oblasti dosiahnuť rýchlosť až 80 kilometrov za hodinu. Na pondelok už meteorológovia vydali pre niektoré oblasti varovanie. 

Vietor, ktorý sprevádza Opheliu dosahuje miestami rýchlosť aj 155 kilometrov za hodinu, no začiatkom týždňa by mal postupne slabnúť. Zhodou okolností uplynie v pondelok aj 30 rokov od Veľkej búrky, ktorá v roku 1987 zabila v Británii dvadsať ľudí a podľa odhadol položila aj 15 miliónov stromov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy