Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Redaktor Striško z Barcelony: Ulice sú pripravené na davy ľudí
Zdielať na

Redaktor Striško z Barcelony: Ulice sú pripravené na davy ľudí

BARCELONA / Snahy o osamostatnenie Katalánska sledujú pozorne všetky svetové médiá. Ešte v nedeľu bolo centrum Barcelony zaplnené státisícami protestujúcich, ktorí chceli vyjadriť svoj odpor voči snahám o osamostatnenie Katalánska. V Barcelone pozorne sleduje situáciu aj štáb televízie JOJ Rasťo Striško a Tomáš Szabó.

Polícia v Barcelone zaujala pozíciu pri budove katalánského parlamentu, ktorý sa má zaoberať výsledkom referenda o nezávislosti tohto regiónu. Predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont by na zasadnutí parlamentu mohol vyhlásiť nezávislosť tohto regiónu. 

Polícia pre možné problémy uzavrela park blízko parlamentnej budovy. Pre nezávislosť sa 1. októbra pri zhruba 43-percentnej účasti vyslovilo podľa miestnych úradov viac než 90 percent hlasujúcich. Madrid sa snaží odtrhnutím najbohatšieho regiónu krajiny o veľkosti Belgicka zabrániť ústavnou cestou. V deň referenda, ale pri stretoch s políciou utrpeli zranenia stovky ľudí. Španielsky premiér Mariano Rajoy pohrozil pozastavením autonómie Katalánsku v prípade, že Puigdemont dnes nezávislosť vyhlási.

Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos povedal, že dúfa, že vyhrá zdravý rozum a že se Puigdemont zdrží vyhlásenie nezávislosti. Jeho vládu obvinil z "radikalizmu a nezodpovednosti", pretože vyvolala súčasnú krízu. "Nejedná sa tu o áno alebo nie pre nezávislosť, ale o neposlušnosť voči zákonu. Práve zákon je základom pre súžitie nielen v Španielsku, ale tiež v Európe," prehlásil minister v Luxembursku, kde v utorok jednajú ministri financií EÚ.

Guindos povedal, že ministri z tábora európskych ľudovcov, s ktorými dnes hovoril pri raňajkách, vyjadrili podporu španielskej vláde. "Som si istý, že nás podporia tiež socialisti a liberáli," prehlásil Guindos.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy