Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Reportér TV JOJ Rasťo Striško exkluzívne z Barcelony: Španieli už nechcú násilnosti
Zdielať na

Reportér TV JOJ Rasťo Striško exkluzívne z Barcelony: Španieli už nechcú násilnosti

BARCELONA / V Katalánsku po búrlivom referende o nezávislosti stále panuje napätá atmosféra. Aj v nedeľu boli v uliciach Barcelony státisíce ľudí. Priamo v centre diania sú aj naši kolegovia Rasťo Striško a Tomáš Szabó, ktorí do Barcelony dorazil len pred pár hodinami.

V nedeľu popoludní sa už situácia upokojila. V uliciach Barcelony náš štáb už nevidel žiadne policajné zátarasu ani ťažkoodencov, ako tomu bol ešte pár hodín predtým. V uliciach Barcelony vtedy demonštrovalo takmer milión ľudí. Toto číslo zverejnili organizátori protestov. Podľa polície to bol len necelých 400 tisíc ľudí.

"Dnešný večer je aktuálne veľmi pokojný a ľudia sa pokojne prechádzajú po uliciach. Niektorí majú na sebe ešte stále španielske vlajky," hovorí priamo z námestia pred barcelonskou radnicou reportér TV JOJ Rasťo Striško.

V utorok by mal katalánsky premiér Carles Puigdemont v regionálnom parlamente prehovoriť a katalánsky parlament by mal následne rozhodnúť o svojej nezávislosti od Španielska. "Rozprávali sme sa s domácimi a hovorili, že neočakávajú ďalšie násilnosti a ani to sami nechcú. Násilnosti, ktoré sa odohrali pri samotnom referende, sa podľa nich už nesmú opakovať. Policajti budú naďalej dohliadať na bezpečnosť aj počas nasledujúcich dní," dodáva Rasťo Striško. 

Chcú uväzniť premiéra

Protest, na ktorom ľudia mávali španielskymi, katalánskymi aj európskymi vlajkami, sa konal týždeň po kontroverznom referende o samostatnosti Katalánska, ktoré španielska vláda označila za protiústavné. Niektorí dokonca vyzývali na uväznenie katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta.

Na plebiscite sa minulú nedeľu podľa oficiálnych výsledkov zúčastnilo 2,3 milióna ľudí, čo predstavuje 43% oprávnených voličov, pričom 90% bolo za osamostatnenie. Objavili sa však aj informácie o neregulérnosti referenda, pričom viaceré volebné urny zabavila španielska polícia. Pri zásahoch proti voličom utrpelo zranenia takmer 900 ľudí a 33 policajtov.

Španielsky premiér Mariano Rajoy sa vyjadril, že vláda nedovolí Katalánsku jednostranne vyhlásiť nezávislosť. "Vláda zabezpečí, aby akékoľvek vyhlásenie nezávislosti k ničomu neviedlo," vyjadril sa v rozhovore pre denník El País. Nevylúčil pritom ani možnosť pozastavenia autonómie regiónu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy