Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Módne prehliadky, kurzy a jóga. Aj takto to vyzerá v ženskej väznici
Zdielať na

Módne prehliadky, kurzy a jóga. Aj takto to vyzerá v ženskej väznici

NAIROBI / Nemilosrdné väzenské zákony, šikanovanie a preplnené špinavé cely. Takto si mnohí predstavujeme väzenia v rozvojových afrických krajinách. Ani preslávená ženská väznica v kenskom Nairobi nebola iná. Priam zázračné zmeny sa tam udiali, keď vedenie zmenilo prístup. Na nový systém sa išla pozrieť aj zahraničná reportérka TV JOJ Silvia Mabhena.

V kenskej ženskej väznici nesedia odsúdené len tak nečinne za mrežami. Ženy cvičia jógu, chodia do knižnice a dokonca sa môžu prihlásiť na kurz kreatívneho prísania, či právneho poradentsva.

“Keď ma zatkli, o právach a obhajobe pred súdom som nevedala nič. Vďaka kurzom tu vo väzení dokážem dnes dávať právne rady a podarilo sa nám vyhrať niekoľko prípadov,” hovorí väzenkyňa Edith. 

Obávaná kenská väznica s najprísnejšou ostrahou zásadne zmenila stratégiu asi pred siedmymi rokmi. Vedenie sa snaží odsúdené ľudským prístupom naprávať. Matky majú dovolené mať pri sebe deti. Príležitostne pre ženy organizujú zábavné podujatia, módne prehliadky či súťaže krásy. Titul miss ženskej väznice naposledy získala mladá kozmetička Ruth, ktorá si odpykáva trest, za zločin z vášne. Svojho neverného priateľa bodla 22-krát.

“Nielen uniformy, aj šaty na prehliadky si šijeme sami. Niektoré ženy šiť vedia, iné trénujeme. Práca im vyplní deň a niečo sa naučia. Potrebujú sa vrátiť do normálneho života, keď si odpykajú trest,” hovorí učiteľka šitia Elsa Melly. Vo väzení dokonca podporujú obchodné aktivity uväznených remeselníčok. Svoje výrobky môžu predávať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy