Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
V Nemecku sa zosobášil prvý homosexuálny pár
Zdielať na

V Nemecku sa zosobášil prvý homosexuálny pár

BERLÍN / V Berlíne sa v nedeľu ráno konal prvý sobáš osôb rovnakého pohlavia v Nemecku. Päťdesiatdeväťročný Karl Kreile a o rok starší Bodo Mende si povedali "áno" v Schönebergu hneď v prvý deň, kedy zákon umožňujúci uzatvárať manželstvo osobám rovnakého pohlavia v Nemecku vstúpil do platnosti.

"Má to re nás veľký emocionálny a symbolický význam," hovorí 59-ročný Kreile. "Prechod od registrovaného partnerstva k manželstvu ukazuje, že nás spolková republika uznáva ako úplne rovnoprávnych a to je pre nás veľmi dôležité," poznamenal.

"Konečne sa podarilo dosiahnuť to, že naše partnerstvá nie sú partnerstvami druhej kategórie. To je rozhodujúce. Naše partnerstvá a partnerstvá heterosexuálov majú rovnakú hodnotu a to je pre nás veľmi dôležité," podotýka v podobnom duchu 60-ročný Mende.

Obaja muži sa spoznali v roku 1979 a od roku 2002 žijú v registrovanom partnerstve. Už pred 25 rokmi sa podieľali na akcii, pri ktorej homosexuálne dvojice na nemeckých radniciach žiadali o oddanie. Vtedy im odpovedali zdvorilo "nie". 

Krajina v roku 2001 ako jedna z prvých povolila registrované partnerstvá, no kancelárka Angela Merkel dlho bojovala proti legalizácii manželstiev gejov a lezieb. V júni sa ale parlament schválil tento zákon a Nemecko sa tak stalo 23. krajinou uznávajúcou manželstvá homosexuálov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy