Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
VIDEO: Lietadlu sa počas letu rozpadol motor. Muselo núdzovo pristáť
Zdielať na

VIDEO: Lietadlu sa počas letu rozpadol motor. Muselo núdzovo pristáť

PARÍŽ / Pasažieri lietadla francúzskej spoločnosti Air France zažili mrazivé chvíle. Počas letu z Paríža do Los Angeles zrazu prišlo lietadlo o jeden motor. Doslova sa rozpadol. Piloti boli nútení okamžite odkloniť let a núdzovo pristáť v Kanade.

Lietadlo Airbus A380 spoločnosti Air France prišlo o jeden zo štyroch motorov v sobotu západne od Greenlandu. Nikto našťastie neutrpel žiadne zranenia, aj vďaka rýchlej reakcii pilotov. Pasažieri napriek tomu ostali na palube lietadla ešte niekoľko hodín po tom, ako núdzovo pristáli v Kanade o 15:42 miestneho času. 

V lietadle bolo 496 pasažierov a 24 členov posádky. Na palube v tom čase sedel ako pasažier aj letecký inžinier, David Rehman, ktorý usúdil, že zrejme išlo o zlyhanie vrtule. "Bolo počuť hlasné bum a bola to samotná vibrácia, ktorá mi napovedala, že sme zrejme prišli o motor," hovorí David. Na malý moment si pomyslel, že je to koniec, že pôjdu k zemi. 

https://twitter.com/AirCrashMayday/status/914180711460016128

Jeho obavy, že krídlo lietadla by mohlo byť ohrozené, zmizli, keď sa let stabilizoval do 30 sekúnd. Pilot pohotovo a rýchlo odstavil nefunkčný motor. Lietadlo ďalej pokračovalo na troch motoroch asi hodinu, kým núdzovo pristálo na letisku Goose Bay vo východnej Kanade. Cestujúci ostali sedieť v lietadle, nakoľko letisko nebolo vybavené ďalšími veľkými lietadlami ako bol Airbus A380. Personál podával ľudom jedlo, pitie a kapitán letu vyšiel z kokpitu a rozprával sa s nimi. 

https://twitter.com/JacobBarkerCBC/status/914200346142154752

Letecká spoločnosť potvrdila vážne poškodenie motora a pochválilo personál za výborné zvládnutie situácie. Presná príčina zatiaľ nie je známa, uvádza portál BBC.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy