Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Matka troch detí sa nesmie smiať. Mozog jej pri tom preniká do lebky
Zdielať na

Matka troch detí sa nesmie smiať. Mozog jej pri tom preniká do lebky

Archívna reportáž

GLENROTHES / Angela Chapman trpí vzácnou zdravotnou poruchou. Mozgová tekutina vplyvom zníženého tlaku vniká do lebky a spôsobuje jej veľkú bolesť. Denne musí ležať šesť hodín, aby zmiernila bolesť.

Keď sa 39-ročná Angela zasmeje, cíti neuveriteľnú bolesť v hlave, ako keby sa jej do lebky zaryli nechty. Spontánnou intrakraniálnou hypotenziou trpí jeden človek z 50 tisíc, uvádza portál Daily Mail. Vyskytuje sa vtedy, keď mozog vplyvom zníženého tlaku vniká do lebky, mozgová tekutina potom preteká cez otvor v obvykle vodotesnej membráne, ktorá ju prekrýva.

Denne musí matka troch detí šesť hodín ležať, aby zmiernila bolesť. Dokonca aj smiech je problém. "Ľudia si myslia, že som suchár, pretože sa snažím nesmiať sa a vyhýbam sa zábavným programom. Ale smiech mi spôsobuje agóniu," hovorí utrápená Angela, ktorá túži mať svoj život späť. Horšie ale je, že to môže postupne viesť k skorým prejavom demencie, Angela už teraz trpí stratou krátkodobej pamäti.

Spočiatku si myslela, že jej bolesti prestanú, ale vedela, že sa niečo deje. "Mávala som migrény aj predtým, ale toto bolo niečo iné." Doktori nevedia presne povedať, čo presne to spustilo. Angela verí, že to má súvis s posledným pôrodom. "Porodila som na kolenách na nemocničnej posteli a hlavou som tlačila do vankúša, takže som vždy premýšľala, či to spôsobilo môj stav," hovorí Angela.

Ak vás bolí hlava, nemusí hneď ísť o nejaký druh vzácnej poruchy. Vedci zistili, že na vine môžu byť aj žalúzie. Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy