Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vrátil sa ako nevidiaci a nepočujúci, opísali rodičia stav syna po prepustení z KĽDR
Zdielať na

Vrátil sa ako nevidiaci a nepočujúci, opísali rodičia stav syna po prepustení z KĽDR

WASHINGTON / Rodičia amerického študenta väzneného v Severnej Kórei Otta Warmbiera uviedli, že ich syn bol po prílete do USA nevidiaci, nepočujúci, prudko sebou trhal, kričal a bezvýrazne zízal. V rozhovore, ktorý odvysielala televízia Fox News, Fred a Cindy Warmbierovi dodali, že vôbec netušili, ako zle na tom mladý muž je.

Dúfali, že je len v kóme spôsobenej lekármi, a že vďaka starostlivosti amerických špecialistov sa jeho stav zlepší. Režim v Pchjongjangu označili za teroristický.

Otta Warmbiera v Severnej Kórei zadržiavali 17 mesiacov. Odsúdili ho na 15 rokov nútených prác za krádež propagačného plagátu v hoteli, kde bol ubytovaný. Režim ho v júni prepustil, domov sa ale mladík vrátil v kóme a následne zomrel. Mal len 22 rokov. KĽDR poprela, že by bol Warmbier mučený.

"Pokúšali sme sa ho upokojiť, a keď sme sa na neho pozreli, vyzeralo to, akoby mu niekto kliešťami prekutal všetky dolné zuby," uviedol Fred Warmbier v prvom interview od synovej smrti. Mladík mal podľa neho oholenú hlavu a v nose zavedenú vyživovaciu trubičku.

"Išli sme k lietadlu, motory ešte vrčali, práve pristáli ... boli sme v polovici schodíkov, keď sme počuli ten kvílivý, nekontrolovaný, neľudský zvuk," dodal. Warmbierova matka v prvej chvíli z lietadla utiekla.

Americký prezident Donald Trump označil rozhovor na twitteri za výborný. "Otto v Severnej Kórei podstúpil neuveriteľné mučenia," dodal.

Situácia medzi USA a Severnou Kóreou je posledné týždne veľmi napätá, najmä pre balistické skúšky Pchjongjangu. Viac si pozrite v archívnej reportáži. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy