Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Severná Kórea chce potopiť jadrovými zbraňami Japonsko
Zdielať na

Severná Kórea chce potopiť jadrovými zbraňami Japonsko

PCHJONGJANG / Po prijatí nových sankcií proti Severnej Kórey vystupňoval Pchjongjang svoju vojnovú rétoriku. Vo štvrtok pohrozil severokórejský Ázijsko-pasifický mierový výbor potopením hlavných japonských ostrovov jadrovými zbraňami. Informovala o tom agentúrta Bloomberg s odvolaním sa na severokórejskú štátnu tlačovú agentúru KCNA.

"Nie je potrebné aby vedľa nás existovalo Japonsko," uviedol výbor, ktorého cituje agentúra Bloomberg. Vzápätí popísal spôsob, ako by to krajina mohla docieliť. "Štyri ostrovy zo súostrovia by mali byť potopené do mora jadrovými bombami čučche".

Čučche je oficiálna štátna ideológia Severnej Kórey, ktorá stavia na maximálnu nezávislosť vo všetkých oblastiach a ultranacionalizme, ktorý má blízko k myšlienke nadradenosti.

Tajomník japonskej vlády označil severokórejské výroky za "extrémne provokatívne". "Ak sa Severná Kórea bude držať súčasného kurzu, bude stále izolovanejšia od sveta," uviedol japonský tajomník Jošihide Suga. Zdôraznil, že medzinárodné spoločenstvo musí pomocou novo prijatých sankcií zosilniť tlak na Severnú Kóreu, tak že zmení svoju politiku.

Najnovšie sankcie OSN prišli po šiestom a zároveň najsilnejšom jadrovom teste zo strany Severnej Kórey. Začiatkom mesiaca Severná Kórea uviedla, že urobila skúšku vodíkovej bomby. Seizmológovia otrasy po tomto teste zaznamenali aj u nás.

Najčítanejšie správy