Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Po zemetrasení v Mexiku zachránili z trosiek 115 živých ľudí, zomrelo 295
Zdielať na

Po zemetrasení v Mexiku zachránili z trosiek 115 živých ľudí, zomrelo 295

MEXICO / Mexická agentúra civilnej ochrany zvýšila počet obetí nedávneho zemetrasenia s magnitúdou 7,1 stupňa na 295, pričom len v samotnom hlavnom meste ich počet stúpol na 155. V štáte Morelos úrady hlásia 73 mŕtvych, 43 ľudí prišlo o život v štáte Puebla, 13 v štáte Mexiko, šesť v Guerrero a jednu obeť si zemetrasenie vyžiadalo v štáte Oaxaca.

Podľa úradov je medzi 155 obeťami z mexickej metropoly osem cudzincov. Medzi nimi sú štyri ženy z Taiwanu, muž z Južnej Kórey, Panamčanka, Španiel a Argentínčan. Mexické námorné sily informovali, že v hlavnom meste Mexiko ich príslušníci vytiahli z trosiek 115 živých ľudí.

Na záchranných prácach sa podieľa 1 300 členov námornictva. Pomoc poskytuje aj kancelária federálneho prokurátora, ktorá vysiela do postihnutých a odľahlých oblastí vrtuľníky s humanitárnou pomocou. Jedna takáto helikoptéra sa na ceste do obce v štáte Oaxaca zrútila. Pri nehode zomrel jeden z členov posádky.

Poškodené pamiatky

Vo všetkých dotknutých oblastiach bolo podľa Národného archeologického a historického ústavu tiež poškodených 373 historických pamiatok vrátane 14 múzeí. Ani toto číslo zatiaľ nie je konečné. Žiadna z pamiatok nebude musieť byť zbúraná, väčšinou je poškodená len dekorácia. V metropole bola poškodená aj slávna metropolitná katedrála, z ktorej sa zrútila jedna zo sôch zdobiaca hlavný portál a kríž z jednej zo zvoníc.

Mexické námorníctvo sa ospravedlnilo za dezinformáciu ohľadom zasypaného dievčatka Fridy Sofie v škole na juhu metropoly. Správa o pozostalých dievčatka sa objavila v mexickej tlači v stredu. Niekoľko hodín Mexičania a s nimi aj zahraničné médiá sledovala s napätím, či dievčatko záchranári vyslobodia. Nakoniec sa však ukázalo, že žiadne také dievča nechodilo do školy Rebsamen v metropole.

Zachránené deti

Major námorníctva José Luis Vergara neskôr uviedol, že nechceli šíriť falošné nádeje, ale že informácia sa zrodila "v reálnom čase". Po zemetrasení bolo po zemetrasení zachránených 11 detí a 19 zachránených detí a šesť zosnulých.

Škola, ktorá sa stala symbolom súčasného zemetrasenia v metropole, mala niekoľko budov. A zatiaľ čo staršie utorkové šoky pretrvávali, stavba postavená po roku 2000 sa zrútila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy