Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Najväčšou menšinou v Írsku sú Poliaci. Je ich viac ako Britov
Zdielať na

Najväčšou menšinou v Írsku sú Poliaci. Je ich viac ako Britov

Archívna reportáž

DUBLIN / V približne päťmiliónovom Írsku žije viac ako pol milióna cudzincov zo zhruba 200 krajín sveta. Podľa štatistiky za rok 2016, o ktorej informoval The Irish Sun, sú najväčšou národnostnou menšinou Poliaci, ktorých je v Írsku dokonca viac ako Britov.

Podľa štatistík žije v Írsku 122 500 Poliakov, zatiaľ čo prisťahovalcov z Veľkej Británie je len viac ako 100 tisíc. S veľkým odstupom nasledujú Litovci, ktorých je v Írsku okolo 36 tisíc. Viac ako desaťtisícovú komunitu napočítali štatistici medzi Američanmi, Brazílcami, Francúzmi, Nemcami, Indmi, Talianmi, Lotyšmi, Rumunmi a Španielmi. O Čechoch a Slovákoch štatistika nehovorí. 

Najviac národnostne rôznorodým mestom je Galway na západe ostrova, kde žije takmer 19 percent cudzincov. V Dubline je to cca 17 percent. 

Počet osôb s dvojitým občianstvom, z toho jedným írskym, sa za posledných päť rokov zvýšil o 90 percent a dosahuje okolo 100 tisíc. Najviac využívajú možnosť dvojitého občianstva Američania, Briti a Poliaci. 

Viac ako desatina obyvateľov Írska hovorí doma iným jazykom, ako je írština alebo angličtina, ktoré sú v Írsku oficiálnymi jazykmi. Nezamestnanosť medzi cudzincami žijúcimi v Írsku je 15,4 percenta, zatiaľ čo medzi Írmi je to 12,6 percenta. 

Multikultúrne Írsko je konzervatívnou krajinou, no aj napriek tomu v minulosti odsúhlasilo homosexuálne manželstvá. Viac si pozrite v archívnej reportáži. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy