Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Sudca rozhodol, že homosexualitu môžu liečiť ako chorobu
Zdielať na

Sudca rozhodol, že homosexualitu môžu liečiť ako chorobu

Archívna reportáž

SAO PAULO / Federálny sudca rozhodol, že homosexualita môže byť liečená ako choroba. Toto kontroverzné rozhodnutie vyvolalo v brazílskom Sao Paule veľké protesty.

Niekoľko tisíc ľudí demonštrovalo v piatok v brazílskom Sao Paule a v Riu de Janeiro kvôli rozsudku federálneho sudcu, podľa ktorého môže byť homosexualita liečená ako choroba. Uviedla agentúra AFP.

Sudca Waldemar de Carvalho tak rozhodol proti takmer dvadsať rokov starému zákazu, podľa ktorého nesmú psychológovia používať terapiu, s ktorou chcú homosexuálom zmeniť orientáciu.

Liečba?

Tisíce demonštrantov pri pochode ulicami Sao Paula niesli dúhové vlajky a transparenty s nápismi "Vyliečte svoju nenávisť" alebo "Zrušte súdny verdikt o liečbe gayov". "Milovať niekoho nie je choroba," povedal jeden z účastníkov protestu, ktorý citoval AFP.

"Toto rozhodnutie je veľký krok späť v tom, čo dokázala vybojovať komunita LGBT (lesbičiek, gayov, bisexuálov a transgenderových osôb)," domnieva sa starosta z Ria David Miranda. Podľa neho aj podľa názoru niektorých demonštrantov sa Brazília ocitla na konzervatívnej vlne od vlaňajšieho nástupu prezidenta Michela Temera, ktorý vystriedal progresívnu Dilmu Rousseffovú.

Nebezpečné terapie

Federálny sudca de Carvalho rozhodoval pred týždňom o sťažnosti psychologičky Rozangely Justinovej, ktorej bola zrušená licencia kvôli tomu, že praktizovala "konverznú terapiu" na homosexuáloch. Justinová to ospravedlňovala tým, že "bola vedená Bohom na pomoc homosexuálom." Podľa nej sú homosexuáli chorí. O licenciu prišla na základe zákazu z roku 1999, podľa ktorého sa psychológovia nemali snažiť zmeniť ľudí, ktorí sa cítia ako homosexuáli.

Národná psychologická rada (CFP) podala sťažnosť proti verdiktu sudcu Carvalha. "Toto rozhodnutie otvára nebezpečné možnosti použitia sexuálnych reverzných terapí," uviedol vo vyhlásení predseda CFP Rogerio Giannini. Podľa neho "nie je žiadny spôsob, ako liečiť niečo, čo nie je choroba."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy