Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Napätie na Kórejskom polostrove rastie. KĽDR pripravuje najväčší jadrový test
Zdielať na

Napätie na Kórejskom polostrove rastie. KĽDR pripravuje najväčší jadrový test

PCHJONGJANG, NEW YORK / Severokórejský líder Kim Čong-un v piatok pohrozil USA najtvrdšími protiopatreniami v histórii v reakcii na slová Donalda Trumpa o zničení KĽDR. Americký prezident, ktorý vo svojom prejave v OSN adresoval Kimovi množstvo ostrých slov, je podľa lídra KĽDR choromyseľný. Trumpov prejav plne ospravedlňuje pokračovanie programu Severnej Kórei, dodal vodca podľa oficiálnej agentúry KCNA.

Šéf Bieleho domu, ktorý voči severokórejskému diktátorovi používa veľmi silné slová, v utorňajšom prejave pred Valným zhromaždením OSN označil režim KĽDR za zvrátený a obvinil ho z bezohľadnej snahy získať jadrové zbrane.

Uviedol, že pokiaľ bude KĽDR ohrozovať USA, Washington nebude mať inú možnosť, ako Severnú Kóreu úplne zničiť. 

Kim v piatok na jeho výroky reagoval neobvykle obsiahlym vyhlásením. "Jeho poznámky ... ma presvedčili, skôr než aby ma zastrašili, či zastavili, že cesta, ktorou som sa vybral, je správna a je cestou, po ktorej musím ísť až do konca," uviedol líder KĽDR. Severokórejský minister zahraničných vecí uviedol, že jeho krajina by mohla vykonať doposiaľ najväčší jadrový test v Pacifiku. 

V rámci boja za "dôstojnosť a česť" svojho národa je Kim pripravený, aby "muž, ktorý disponuje výsadou najvyššieho velenia USA za svoju reč draho zaplatil." 

Severná Kórea 3. septembra oznámila, že uskutočnila svoj šiesty a zatiaľ najsilnejší jadrový test. Rada bezpečnosti OSN v reakcii na túto skúšku schválila minulý týždeň prísnejšie sankcie voči KĽDR. 

Trump vo štvrtok stupňoval tlak na Pchjongjang a povedal, že vydal nariadenie umožňujúce vystaviť sankciám osoby a firmy obchodujúce s KĽDR a banky financujúce a umožňujúce obchod so Severnou Kóreou. K bankovým sankciám sa podľa neho zapojí aj Čína, ktorá je kľúčovým obchodným partnerom KĽDR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy