Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Záchranári našli v zrútenej škole živé dievča
Zdielať na

Záchranári našli v zrútenej škole živé dievča

Archívna reportáž

MEXIKO CITY / Ničivé zemetrasenie, ktoré v utorok zasiahlo mexickú metropolu a štáty v jej okolí si vyžiadalo zatiaľ 230 obetí. Veľká pozornosť sa pri záchranných prácach sústredila na Rébsamenovu školu na juhu metropole. Záchranári z nej vytiahli 37 obetí, z toho 32 detí. Záchranári našli aj jedno živé dievča.

Záchranári dostali informáciu, že pod troskami školy je živé dievča. To kontaktovalo svojich rodičov pomocou mobilného telefónu. Následne na to sa záchranárom podarilo naviazať s osemročným dievčatkom Fridou aj osobný kontakt. Pred tým pre to prestali nad miestom lietať aj vrtuľníky, aby ju záchranári počuli. Spolu s ňou pod troskami prežili možno aj ďalšie tri deti, uviedol mexický denník El Universal.

Niektorým deťom sa podarilo utiecť z tejto školy ešte pred tým, než sa zrútila. "Mal som práve hodinu angličtiny, keď sa zem začala triasť," povedal spravodajskému kanálu Noticias de Telmundo plačúci Luis Carlos Tomé. "Urobil som najlepšie rozhodnutie svojho života - neutekal som doľava, kde sa to okamžite zrútilo," popísal nešťastie chlapec, ktorý so svojimi kamarátmi bežal rýchlo dole po schodoch. "Bolo tam veľa ľudí, ale naraz som nikoho nevidel, všade bol prach," povedal Luis Carlos. Potom už len vraj videl, ako škola padla. "Asi za tridsať sekúnd sa škola zrútila. Neviem ani, ako som sa dostal von," povedal chlapec, ktorý sa šťastne zvítal so svojou matkou.

​Vlna solidarity

Na sociálnych sieťach ľudia začali ponúkať najrôznejšiu pomoc, ale taktiež pátrali po svojich blízkych, o ktorých nemali správy. Zemetrasenie v krajine vyvolalo medzi ľuďmi veľkú vlnu solidarity. Ľudia okamžite potom, čo sami vyviazli z tragédie živí, začali spontánne pomáhať ostatným. Holými rukami upratovali trosky, aby pomohli nájsť preživších. Nosili záchranárom vodu a sendviče alebo poskytli svoje skromné byty tým, ktorých domy zničilo silné zemetrasenie.

"Vyhŕkli mi slzy do očí. Bolo to dojemné, ako uprostred hrozného nešťastia ľudia reagovali," povedala podľa BBC jedna z dobrovoľníc Maricarmen Gonzalez, ktoré pomáhala v hlavnom meste. Dodala, že niektorí ľudia si uprostred trosiek aj spievali národné piesne, aby sa povzbudili. "Práve v takýchto ťažkých chvíľach sa ukazuje, že máme veľké srdce, my Mexičania," uviedol ďalší dobrovoľník Mauricio Sosa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy