Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za ponuku lacných operácií sa musí firma ospravedlniť svojim konkurentom
Zdielať na

Za ponuku lacných operácií sa musí firma ospravedlniť svojim konkurentom

Archívna reportáž

BRNO / Očná klinika sa podľa súdu dopustila neférového konania voči svojej konkurencii a musí sa ospravedlniť. Svojim klientom ponúkala operácie očí za supernízke ceny. Spoločnosť si za laserovú korekciu zraku pýtala menej ako sedemtisíc korún (asi 268 eur) za jedno oko, pričom sa normálne ceny pohybujú asi na úrovni 15 tísic korún (asi 575 eur).

Ľudí s chybami zraku ich konkurenčný boj zrejme potešil. Cena operácie teda bola nielen hlboko pod bežnou cenou, ale aj pod nákladmi, aké majú lekári so zákrokmi. Konkurencii sa ich ponuky nepáčili a celý spor musel vyriešiť súd. 

Ako uvádza portál iDnes.cz spoločnosť, ktorá si za bežných podmienok pýtala za operáciu astigmatizmu a dioptrických chýb 29 000 českých korún (asi 1 111 eur) znížila svoju cenu takmer o polovicu, avšak len pre kliniku v Brne. V ostatných pobočkách v Prahe, v Českých Budějoviciach, v Ostrave a v Tábore zostali pôvodné ceny. 

Medzi obyvateľmi sa informácia o lacných zákrokoch rýchlo rozšírila, čo malo za následok rapídny nárast operácií. Zatiaľ čo v júli ich bolo 30, v septembri sa už počet operácií zvýšil na 135 a v októbri, kedy ich akcia končila, sa počet operácií zvýšil na 404. Konkurenčná firma svoju nespokojnosť argumentovala tým, že sa klinika nesnažila zarobiť, ale iba nasýtiť trh, aby znemožnili zarobiť iným. 

Konkurenčná firma teda chcela ospravedlnenie a 800 tisíc korún (asi 30 662 eur) ako náhradu za úbytok klientov, ktorí im počas ich ponúkanej akcie odišli. Na vstupné vyšetrenie sa totiž prihlásilo oveľa menej ľudí ako obvykle, pričom niektorí z nich otvorene priznali, že prešli k lacnejšej konkurencii. 

Spory nekončia

Súd rozhodol, že sa firma dopustila zakázanej nekalej súťaže, pretože jej motiváciou bolo uškodiť ostatným firmám. Nariadil teda písomné ospravedlnenie listom aj na svojej webovej stránke. Odškodnenie žalujúcej firme nepriznal.

Ospravedlnenia sa žalujúca firma nedočkala. Prišlo totiž odvolanie, ktoré Mestský súd v Prahe uznal aj napriek tomu, že prišlo po zákonnej lehote. Prípad sa tak posunie pred vrchný súd. "Podľa nášho názoru nedošlo k žiadnemu pochybeniu ani k protiprávnemu konaniu, ktoré by bolo v rozpore s platnými právnymi predpismi," uviedol mediálny zástupca Pavel Orálek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy