Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kajínkovi hrozí súd. V prípade dokázania viny sa vráti do väzenia na doživotie
Zdielať na

Kajínkovi hrozí súd. V prípade dokázania viny sa vráti do väzenia na doživotie

Archívna reportáž

PRAHA / Český prezident Zeman udelil Jiřímu Kajínkovi milosť po 23 rokoch, ktoré Kajínek strávil vo väzení. Ako sa však ukazuje, jeho sloboda nemusí trvať dlho.

Podľa informácií TV PRIMA, na ktoré sa odvoláva portál Blesk.cz, podal na Kajínka trestné oznámenie pre ohováranie korunný svedok v prípade dvoch vrážd, Vojtěch Pokoš, ktorý Kajínka označil za vraha. "Na základe písomne zaslaného trestného oznámenia v súčasnej dobe vyšetrujeme výroky, ktoré boli odvysielané v televíznych reportážach," uviedla policajná hovorkyňa Dagmar Schorová. 

Nie je celkom jasné, o aké výroky ide, avšak podľa televízie sú to výroky, ktoré Kajínek poskytol bezprostredne po opustení väznice. "Nechcem na nikoho hádzať špinu, ale pravda je taká, že Pokoš sa odmietal so mnou stretnúť. Ja som ponúkal konfrontáciu, polícia ale povedala, že toto robiť nebude," povedal v rozhovore. 

Za ohováranie hrozia páchateľom až dva roky za mrežami. V prípade Kajínka by však uznanie viny znamenalo návrat do väzenia na pôvodné doživotie. Prezident Zeman mu totiž udelil podmienečnú milosť, čo znamená, že ak by bol opäť odsúdený, musel by si odsedieť pôvodný trest. 

Pokoš, ktorý mal na Kajínka podať žalobu, pred jeho prepustením niekoľkokrát vyslovil obavu o svoje bezpečie. Niektorí v tom teda vidia pokus ako dostať Kajínka naspäť za mreže. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy