Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Jiří Kajínek: Von z cely som mohol len spútaný
Zdielať na

Jiří Kajínek: Von z cely som mohol len spútaný

PRAHA / Najznámejší český väzeň, Jiří Kajínek, sa okrem svojho prípadu preslávil aj tým, že zatiaľ ako jedinému sa mu podarilo uniknúť z českého väzenia Mírov.

Kajínkovi sa podarilo niečo nevídané. Niečo, čo sa do tej doby nikomu nepodarilo a čo už nikto po ňom nezopakoval - utiekol z nejstráženejšieho väzenia v Česku. A to vďaka tomu, že zrejme diamantovou šnúrou opiloval mreže na okne. Potom na druhý pokus vyhodil lano, na ktorého konci bola uviazaná tužková baterka. Po lane potom Kajínek prešiel ako po šmykľavke cez priekop a z hradieb sa spustil po druhom nachystanom lane. Strážnik , ktorý za ním utekal a zároveň aj strieľal, ani raz netrafil.

"Keď väzeň utečie z väzenia, dajú vás na zoznam utečencov. Na tom zozname môžete byť po dobu piatich rokov. Počas tej doby piatich rokov vás môžu rôzne obmedzovať a šikanovať. To znamená, že ma zväzovali a návštevu som mal cez plexisklo a tak podobne," opisuje Kajínek. Tvrdí, že prísnejší režim v jeho prípade netrval len päť rokov.

"Keď uplynulo tých päť rokov, tak som išiel za riaditeľom väznice, že uplynulo päť rokov, takže ma prestanete zväzovať a šikanovať - on na to, že samozrejme. Druhý deň ale za mnou prišiel a hovorí mi, že nie, že generálne riaditeľstvo rozhodol, že vás zo zoznamu utečencov preradíme na druhý zoznam, a to na zoznam zvlášť nebezpečných osôb a na tom zozname vás môžeme držať desať rokov," pokračuje.

"Aby ste si to predstavili, tak ja som nesmel vyjsť von z cely inak ako spútaný. To so mnou robili tie roky," dodáva. Teraz potom, čo vďaka prezidentskej milosti Kajínek opustil brány väzenia si už niekoľko dní užíva absolútnu slobodu a voľný pohyb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy