Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Drogy, vraždy, mafia. Z turistického Acapulca sa stalo najkrvavejšie mesto Mexika
Zdielať na

Drogy, vraždy, mafia. Z turistického Acapulca sa stalo najkrvavejšie mesto Mexika

ACAPULCO / Acapulco je už piaty rok v rade mestom s najvyšším počtom vrážd v Mexiku. V meste, kam chodili hollywoodske hviezdy na dovolenky, sa dnes už zločinci ani nesnažia skrývať. Polícia je slabá a stráži väčšinou len turistov. Úpadok mesta odzrkadľuje, ako krajina prehráva svoj boj s mafiou.

Kedysi tam chodili slávne filmové hviezdy, tisícky Američanov a Kanaďanov utekali do horúceho a slnečného Acapulca pred chladnými zimami. Aj vtedy bolo toto mesto síce plné drog a zločinu, ale drogové kartely postavené na silných rodinných väzbách a hierarchii boli disciplinované a dodržiavali pravidlá.

"Predávali drogy, ale nás nechali na pokoji," hovorí pre iDnes.cz podnikateľ Evaristo, ktorý si na jednej z najznámejších pláži sveta otvoril reštauráciu. Zlom nastal po prestrelke medzi dvomi kartelmi Sinaloa a Los Zetas v roku 2006. Vtedy sa stali telá zabitých ľudí v uliciach a horiace autá symbolom Acapulca. "Vtedy to začalo," spomína Evaristo. 

Prezident Mexika, Felipe Calderón, vyhlásil vojnu kartelom a "boss bossov" Arturo Beltrán-Leyva aj jeho brat Mario Alberto  roku 2009 zomreli. 

Tieto udalosti spôsobili, že zločin v Acapulcu sa nekontrolovateľne rozšíril a nabral úplne iné črty. V meste je úplný chaos. Pôsobí v ňom zhruba 20 kartelov, ktorých zločinci sa často sami nevyznajú v tom, ktoré územie ovláda ich skupina. Aj preto počet vrážd stále stúpa. Zomierajú taxikári, holiči, klampiari, mechanici, bežní ľudia. 

Rozdiel medzi chudobnými a bohatými 

Acapulco je už piaty rok mestom s najvyšším počtom vrážd. Bežní obyvatelia, ktorí sa nešťastne priplietli k prestrelke, podnikatelia, ktorí odmietli zaplatiť vydieračom. Ľudia, ktorých si vrah poplietol či len náhodní okoloidúci. Obeťou sa môže stať ktokoľvek. 

Tí bohatší z mesta, či z krajiny odišli, alebo sa aspoň presťahovali do domov s vysokými múrmi a kamerovým systémom. Tí chudobní sú odkázaní na ulicu, kde zomierajú. 

​Podnikateľ Evaristo je donútený platiť mesačné výpalné, 40 tisíc pesos. Nie za ochranu, ale za to, aby mohol reštauráciu vôbec viesť. Jeden mesiac nezaplatil a jeho zamestnancom priložili zbraň k hlavám s vyhrážkou, že ak skúsi ešte raz, vypália mu podnik so všetkým, čo v ňom má. 

Keďže v meste vládne chaos a niektoré územia ovládajú viaceré kartely, ľudia sú často prinútení platiť výpalné dvom či trom skupinám. 

Polícia je slabá, vojaci nie

Polícia situáciu v meste nerieši. Už niekoľko desaťročí je prehnitá korupciou, ktorá často siaha až k politikom. Mnohí z príslušníkov polície nemajú dostatočné vzdelanie, tréning, či vybavenie. Iní sa boja a v meste sú dokonca aj územia, kam si niektorí policajti ani nedovolia vstúpiť. 

"Nie som si istý, či by sa miera kriminality v Acapulcu zvýšila, keby všetci miestni policajti z ulíc zmizli. Sú tak neschopní brániť zločinu, že by to podľa mňa nebol veľký rozdiel," myslí si expert na políciu z mexického výskumného centra CIDE, Juan Salgado. 

Americká vláda preto varovala občanov, keď vydala odporúčanie, aby do Acapulca necestovali. 

Situáciu v Acapulcu ako-tak udržiavajú vojaci, ktorých je v meste, najmä v obľúbených turistických častiach, viac ako 5 tisíc. Tí dohliadajú na vybrané oblasti. 

Aj napriek tomu miestna turistická kancelária očakáva vyšší počet turistov, ako aj viac výletných lodí. Masívne nasadenie vojakov sa preto Mexiku aspoň čiastočne vypláca. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy