Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Útok teroristov v Barcelone má ďalšiu obeť
Zdielať na

Útok teroristov v Barcelone má ďalšiu obeť

BARCELONA / Počet obetí teroristického útoku v Katalánsku, ku ktorému sa prihlásil Islamský štát, má už 16. obeť. Informovala o tom agentúra EFE s odvolaním sa na katalánske ministerstvo zdravotníctva. Podľa nej zomrela v nedeľu v barcelonskej nemocnici 51-ročná Nemka, ktorá tam ležala v kritickom stave od 17. augusta.

V nemocniciach stále ostáva 24 z viac ako 100 osôb zranených minulý týždeň v Barcelone a v meste Cambrils. Štyria ľudia sú v kritickom stave," píše britská spravodajská televízia BBC.

Z celkového počtu 16 obetí útokov bolo šesť Španielov, traja Taliani, dvaja Portugalci, Belgičanka, Američan, Kanaďan, Nemka a dieťa, ktoré malo občianstvo Austrálie a Británie. Jedna z obetí mala španielske a argentínske občianstvo.

Viaceré útoky

Teroristické útoky zahájil podľa španielskych vyšetrovateľov Maročan Júnis abú Jakúb, ktorý 17. augusta okolo piatej hodiny popoludní narazil s autom do ľudí na rušnej barcelonskej triede La Rambla. Trinásť ľudí zabil a zranil ďalších 130 ľudí. Na úteku zavraždil iného muža s policajným autom. Útočníka zastrelila v pondelok v blízkosti Barcelony polícia.

Niekoľko hodín po barcelonskom útoku vrazilo päť ďalších teroristov s automobilom do davu ľudí. Stalo sa to v meste Cambrile asi sto kilometrov od Barcelony. Útočníkov zastrelila polícia na mieste útoku krátko po tom, ako auto zranilo niekoľko ľudí, jeden z nich zomrel.

​Doterajšie vyšetrovanie ukázalo, že oba útoky súviseli a že zodpovedná teroristická bunka mala celkovo 12 členov. Dvaja z nich sú teraz vo väzení, dvaja sú vyšetrovaní na slobode. Ostatných zastrelila polícia alebo zomreli pri explózii v Alcanare. V tomto meste, ktoré je tiež v Katalánsku, teroristi pripravovali výbušniny na ďalšie útoky.

Pri manipulácii s nimi došlo v stredu v noci k neplánovanej explózii, pri ktorej dvaja teroristi zomreli. Jedným z nich bol aj imám z mesta Ripoll, Maročan Abdalbákí Satie, ktorý vraj mladých mužov na teroristické útoky naverboval...

Najčítanejšie správy