Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Milióny ľudí zdieľajú film z roku 1947. Má byť odpoveďou na extrémizmus
Zdielať na

Milióny ľudí zdieľajú film z roku 1947. Má byť odpoveďou na extrémizmus

CHARLOTSVILLE / Demonštrácie extrémistov vo Virgínii vyvolali búrlivú odpoveď ich oponentov. Okrem ulíc proti nim bojujú aj vo virtuálnom priestore. Užívatelia internetu upozornili na film z roku 1947, ktorý už vtedy vláda nakrútila ako varovanie proti šíreniu fašizmu. Od útoku v Charlotsville si ho na webe pozreli milióny ľudí.

Vidím černochov zaberajúcich pracovné miesta, ktoré patria mne a vám. A pýtam sa vás, ak dovolíme, aby tieto veci pokračovali, čo sa stane s nami, ozajstnými Američanmi?" To je citát z filmu Nebuď blbec. Sedemnásťminútový protifašistický film vyrobilo v roku 1947 ministerstvo vojny USA. Snímka ukazuje, že belošský nacionalizmus bol spätý so vzostupom nacistickej strany v Nemecku.

„Prišli na to, že nie sú dosť silní, aby ovládli celú krajinu, preto Nemecko rozdelili na skupinky. Použili predsudky, ako efektívnu zbraň, aby zmrzačili národ,“ zaznelo vo filme.

Od útoku v Charlottswille zdieľajú tento film na svojich profiloch tisícky ľudí a mal 10 miliónov pozretí. Podľa užívateľov, ktorí ho oprášili, je atmosféra v tomto filme podobná súčasným náladám v Spojených štátoch. "Film z roku 1947 upozorňuje ľudí, aby nepodľahli takým ako je Trump, je dnes opäť aktuálny,“ píše jeden zo zdieľajúcich na sociálnej sieti.

O tom, že útočník z Charlottsville, ktorý má na svedomí život mladej ženy, inklinoval k nacizmu, jeho známi potvrdili. Jeho vlastnú matku, to však prekvapilo.  "Nehovoril mi o svojich politických názoroch, netušila som ani to, o čom bol pochod. Veď mal afroamerických priateľov. Naozaj ho zatkli? Nikto mi nevolal," povedala matka útočníka, Samantha Bloom. James Fields sa pred súd opäť postaví 25. augusta. Dovtedy by mal zostať vo väzbe, pretože súd mu odmietol stanoviť kauciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy