Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Nemocnica neplatila účty. Po odstavení kyslíkových bômb zomrelo takmer 70 detí
Zdielať na

Nemocnica neplatila účty. Po odstavení kyslíkových bômb zomrelo takmer 70 detí

Archívna reportáž

GORAKHPUR / Nemocnica Baba Raghav v takmer sedemstotisícovom meste Gorakhpur v indickom štáte Uttarpradéš zažíva najväčší škandál vo svojej existencii. Na pediatrickom a novorodeneckom oddelení tam za uplynulých 5 dní zomrelo minimálne 64 detí, niektoré zdroje uvádzajú až 69. K tragédii prišlo preto, že nemocnici dodávateľ neposkytol kyslíkové bomby pre vysoký dlh.

Ministerský predseda štátu Uttarpradéš čelí pre tragédiu tlaku na rezignáciu. Takmer 70 detí zomrelo údajne po tom, čo dodávateľ odstavil štátnu nemocnicu od dodávky kyslíka. Nemocnica dlhodobo dlžila firme údajne v prepočte takmer 90 000 eur, píše portál firstpost.com. K situácii došlo náhle. Rodičia si všimli, že ich deti začali lapať po dychu, zdravotné sestry im v panike podávali ručné pumpy, ktoré dýchaniu napomáhajú.

Vedenie nemocnice priznáva, že došlo k prerušeniu dodávky kyslíku, no trvá na tom, že smrť deťom spôsobila encefalitída a iné choroby, nie nedostatok kyslíku. Prípad vyšetrujú a tvrdia, že ak sa zistí, že došlo k zanedbaniu starostlivosti, niekto ponesie tvrdé následky. Hlavnou príčinou je však údajne japonská encefalitída, vírus, ktorý šíria komáre. V štáte, ktorý má 200 miliónov obyvateľov, tejto chorobe podľahne ročne veľké množstvo ľudí z chudobnej vrstvy.

Svedkovia z nemocnice opisujú, ako sa v inkriminovaný deň zdravotnícky personál snažil deťom pomáhať a rodičom rozdal manuálne pumpy. Niektorí rodičia ich stláčali celé hodiny. Mnohé deti neprežili, ďalšie umierali nasledujúce dni, hoci sa postupne prísun kyslíku obnovoval.

Dodávateľ kyslíku však tvrdí, že ho nikdy dodávať neprestal. Tvrdí, že problémom je krádež kovových nádob, keď namiesto obvyklých 400 kusov bolo v nemocnici len 50.

Kontrolou zistili, že faktúry za dodávku kyslíku neboli uhradené už od novembra a nariadili kontrolu vo všetkých štátnych nemocniciach.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade, keď pre absentujúci kyslík prišla o život žena.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy