Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Letecký prepravca Air Berlin ohlásil bankrot
Zdielať na

Letecký prepravca Air Berlin ohlásil bankrot

BERLÍN / Druhá najväčšia nemecká letecká spoločnosť Air Berlin ohlásila bankrot. Firma Etihad, letecký prepravca emirátu Abú Zabí, ktorá je hlavným akcionárom Air Berlin, totiž uviedla, že už nebude poskytovať financie.

S cieľom zmierniť obavy cestujúcich z toho, že môžu uviaznuť na letných dovolenkách, nemecká vláda ihneď oznámila, že poskytne firme Air Berlin úver 150 mil. eur, aby zatiaľ mohla pokračovať v letoch. Nemecká ministerka hospodárstva Brigitte Zypriesová novinárom povedala, že tieto peniaze by mali postačiť na tri mesiace.

Odborový zväz ver.di označil bankrot za "vážny úder" pre vyše 7 tis. zamestnancov Air Berlin. Firma vykazovala straty niekoľko rokov. Svoje podnikanie Air Berlin reštrukturalizoval a v posledných rokoch ho nad hladinou udržiaval prepravca Etihad, ktorý v ňom má 29,2-percentný podiel. Firmy Eurowings a Austrian Airlines, ktoré patria do skupiny Lufthansa, sa v decembri dohodli na prenájme 38 lietadiel Air Berlin. Po ohlásení bankrotu Air Berlin spoločnosť Lufthansa uviedla, že "podporuje reštrukturalizačnú snahu leteckej firmy spolu s nemeckou vládou" a lietadlá, ktoré má v prenájme, budú pokračovať v premávke ako doteraz.

Lufthansa tiež informovala, že "už rokuje o prevzatí častí Air Berlin." Nemecké ministerstvá dopravy a hospodárstva informovali, že Air Berlin rokuje s Lufthansou "a ďalšou leteckou spoločnosťou" už dlhé obdobie. Firma Etihad Airways konštatovala, že vyhlásenie bankrotu "je mimoriadnym sklamaním pre všetky strany", ale dodala, že nemôže pokračovať v pumpovaní peňazí do stratového podnikania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy