Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Pri monzúnových záplavách v južnej Ázii zahynulo 245 ľudí
Zdielať na

Pri monzúnových záplavách v južnej Ázii zahynulo 245 ľudí

Zdroj: SITA

KÁTHMANDU / Počet obetí záplav a zosuvov pôdy, ktoré v uplynulých dňoch postihli časti severnej Indie, južného Nepálu a Bangladéša, stúpol na 245, pričom milióny iných museli opustiť svoje domovy.

Informovali o tom v utorok predstavitelia postihnutých krajín. V Nepále sa úrady snažili rýchlo poslať pomoc do povodňami postihnutých oblastí, kde nepretržité dažde zaplavili stovky dedín a usmrtili 110 ľudí. Keďže povodne postihli státisíce ľudí, vláda sa sústreďuje na čo najskoršiu prepravu pomoci, povedal Ram Krišna Subedi, hovorca ministerstva vnútra.

Južne od nepálskych hraníc povodne zasiahli 13 okresov indického štátu Bihár. Podľa úradov zahynulo 41 ľudí. Približne 200-tisíc ľudí je dočasne ubytovaných vo vyše 250 táboroch, ktoré vláda zriadila v školách a vládnych budovách. V štáte Himáčalpradéš v nedeľu prišlo o život 46 ľudí, keď zosuv pôdy zasypal dva autobusy. Ďalších 21 osôb zomrelo v štáte Ásam, kde sa vojaci snažia zachrániť ľudí uväznených na strechách.

V susednom Bangladéši dosiahli nebezpečne vysoké úrovne hladiny na prinajmenšom 18 veľkých riekach. Uviedlo to štátne Centrum pre prognózovanie povodní a varovanie. Počas uplynulých dvoch dní v tejto nížinatej krajine zahynulo 27 ľudí a ďalších 600-tisíc je odrezaných od sveta. Uviedol to bangladéšsky minister pre zvládanie katastrof Mofazzal Hossain Chowdhury.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy