Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Britániu vyjde sťahovanie liekovej agentúry na 582,5 mil. eur
Zdielať na

Britániu vyjde sťahovanie liekovej agentúry na 582,5 mil. eur

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Veľká Británia bude musieť zaplatiť sťahovanie Európskej liekovej agentúry (EMA) z Londýna. Ako informoval britský denník Independent, odhadované náklady sú 582,5 milióna eur. Približne 60 % z toho tvoria náklady na nevypovedateľnú zmluvu o prenájme, ktorý EMA bude musieť platiť až do polovice roku 2039. Agentúra v súčasnosti sídli v londýnskom Canary Wharf, čo je prestížna lokalita pre biznis.

Opoziční poslanci kritizujú vládu za tento vývoj situácie. "Nielenže sa z Londýna vďaka rozhodnutiu opustiť jednotný trh vyvezú stovky pracovných miest, daňoví poplatníci Spojeného kráľovstva skončia s účtom za presťahovanie," uviedol poslanec labouristickej strany Chris Leslie. Poslanci vládnej konzervatívnej strany nabádajú vládu, aby sa snažila udržať zamestnancov EMA v Londýne pre domáceho regulátora, ktorý bude mať na starosti lieky po brexite. Konzervatívny poslanec Geoffrey Clifton-Brown vyzval vládu, aby ponúkala vedcom a odborníkom EMA stimuly, aby ostali v Británii a pripravili britský farmaceutický priemysel na brexit.

EMA však upozorňuje, že väčšina jej zamestnancov - 667 z celkových 890 - z Londýna odísť nechce. Agentúra varuje, že takáto situácia môže "zničiť" jej prácu.

O sídlo EMA sa uchádza aj Bratislava. Konkuruje jej 18 ďalších európskych miest vrátane Amsterdamu, Barcelony, Kodane, Dublinu či Štokholmu. Denník The Times Bratislavu označil za horúceho kandidáta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy