Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poľsku hrozia od Bruselu za sporný zákon finančné sankcie
Zdielať na

Poľsku hrozia od Bruselu za sporný zákon finančné sankcie

Archívne video

BRUSEL / Európska komisia v sobotu oficiálne začala voči Poľsku proces pre možné porušenie únijnej legislatívy. Stalo sa tak po tom, čo bol v poľskom úradnom vestníku zverejnený sporný zákon, ohrozujúce podľa Bruselu nezávislosť poľských súdov. Komisia podľa agentúry AFP dala Varšave mesiac na to, aby odpovedala na spustenie spomínané procedúry, ktorá by mohla viesť k finančným sankciám.

Poľský prezident Andrzej Duda tento pondelok oznámil, že bude vetovať dva zákony z balíka súdne reformy - o najvyššom súde a o sudcovskej rade. V utorok ale podpísal tretí zákon, ktorý mení fungovanie všeobecných súdov v krajine. Účinnosti má nadobudnúť 14 dní po zverejnení v úradnom vestníku, kde bol publikovaný podľa poľských médií v piatok. Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans v stredu varoval, že zverejnenie zákona vo vestníku povedie k spusteniu procedúry zo strany komisie.

Hlavné výhrady Bruselu sa týkajú diskriminácie pohlavia vzhľadom k zavedeniu rôznych vekových limitov pre odchod do dôchodku u sudkýň (60 rokov) a sudcov (65 rokov), čo je v rozpore s právom Únie v oblasti rodovej rovnosti v zamestnaní. Ďalej je komisia znepokojená tým, že po novom má byť na uvážení ministra spravodlivosti, či predĺži mandát sudcov, ktorí dosiahli dôchodkový vek; minister má mať tiež právo odvolávať a menovať predsedu súdov.

Takýto model ohrozuje nezávislosť poľských súdov, uviedla komisia v stredu, kedy tiež Poľsku dala mesiac na to, aby uviedlo kontroverzné justičnej reformu do súladu s právom Únie. Inak krajine hrozí začatie procedúry, ktorá môže viesť až k odňatiu hlasovacích práv Poľska v EÚ. Hlasovanie o spornom zákone sprevádzali silné protesty. 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy