Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Boj rodičov o život bábätka sa končí. Povolia odpojenie od prístrojov
Zdielať na

Boj rodičov o život bábätka sa končí. Povolia odpojenie od prístrojov

LONDÝN / Zrejme najsledovanejšie bábätko sveta, 11-mesačný Charlie Gard, zomrie. Jeho rodičia vo vyhlásení ukončili boj o jeho záchranu. Uznali, že je už príliš neskoro na akúkoľvek liečbu. Súdy o povolanie na vycestovanie za liečbou sa ťahali niekoľko mesiacov a stav chlapca sa zatiaľ nezvratne zhoršil. Za umierajúceho chlapčeka a jeho rodičov sa pomodlil už aj pápež František.

Spravodlivosť pre Charlieho! - týmto opakovaným pokrikom vyjadrovali ľudia zhromaždení pred londýnskou budovou kráľovského súdu podporu rodičom malého Charlieho. Rodičia bojovali o možnosť dopraviť Charlieho na experimentálnu liečbu mimo Spojeného kráľovstva. Charlie trpí veľmi zriedkavou chorobou, ktorá mu postupne ničí mozog aj svaly. Že niečo nie je v poriadku zistili už keď mal dva mesiace. Hrozná diagnóza sa onedlho potvrdila.

Charlieho stav sa rýchlo zhoršoval. Prežíval len vďaka napojeniu na prístroje. Rodičia verili, že by mu mohla pomôcť experimentálna liečba v Spojených štátoch. Ošetrujúci lekári však nesúhlasili a tak prevoz z rodnej Veľkej Británie za more nepovolili, hoci odborník z USA ponúkal nádej v podobe experimentálnej liečby. No súdy, vrátane európskeho súdu pre ľudské práva, rozhodli, že bez reálnej šance na vyliečenie by terapie len predlžovali chlapcovo utrpenie.

"Toto je jedna z najťažších vecí, ktoré budeme musieť v živote vysloviť. A chystáme sa urobiť najťažšiu vec v živote - nechať nášho krásneho Charlieho odísť," povedal chlapcov otec Chris Gard. Charlieho mama získala podporu pápeža aj Donalda Trumpa. Bolo už však príliš neskoro. Utrápení rodičia sa rozhodli ukončiť právne kroky. Teraz sa majú dohodnúť s lekármi v nemocnici, akým spôsobom nechať odísť chlapca, ktorý sa nedožije ani svojich prvých narodenín. "Charliemu odkazujeme, že mamička a otecko ho milujú, vždy milovali a vždy budú milovať a je nám veľmi ľúto, že sme ťa nedokázali zachrániť. Sladké sny, dieťatko, spinkaj sladko, náš krásny synáčik. Milujeme ťa," ukončil reč žialiaci Chris Gard.

Napriek všetkému však majú rodičia ešte jedno želanie. Dnes sa obrátili na súd so žiadosťou, aby ich syn mohol zomrieť doma, obklopený svojimi blízkymi. Ich právnik tvrdí, že ošetrujúci lekári im v ich úsilí kladú prekážky. Nemocnica sa bráni tým, že poskytnúť starostlivosť umierajúcemu chlapcovi nie je jednoduché. Podľa sudcu navrhuje jeho premiestnenie do hospicu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy