Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Počas jedného dňa odložili v babyboxe dve bábätká. Jedno je v kritickom stave
Zdielať na

Počas jedného dňa odložili v babyboxe dve bábätká. Jedno je v kritickom stave

Archívna reportáž

PLZEŇ / V nedeľu ráno a dopoludnia našli zamestnanci Kliniky v Plzni dvoch novorodencov v babyboxu. Jeden z nich je v kritickom stave, prípadom sa preto začala zaoberať polícia. Obaja sú to chlapci, príbuzenský vzťah podľa lekárov ale nemajú. Prvý bol zabalený v župane, druhý vo zvyšku svetra.

Odložiť dieťa do babyboxu nie je trestný čin. Matku nikdy nehľadajú a len ojedinele sa stane, že by sa sama prihlásila. Tento prípad je ale iný. Podľa Ludvíka Hesse, predsedu organizácie Babybox pre odložené deti, sa im stalo po prvýkrát, že by im niekto zanechal novorodenca, ktorý nie je zdravý.  

Policajti preto začali úkony trestného konania, uvádza portál iDnes.cz. Snažili sa zabezpečiť možné stopy a budú preverovať všetky skutočnosti. "Musíme zistiť, či nedošlo k protiprávnemu konaniu na tom dieťati. Teraz je dôležité počkať na výsledky lekárov," informuje policajná hovorkyňa Martina Korandová. Polícia nechce špecifikovať, ktoré z detí má zdravotné problémy. Zdravotníci deťom poskytnú starostlivosť, informujú oddelenie sociálnoprávnej ochrany detí, ktoré prevezme nad deťmi ochranu. Tí potom navrhnú opatrovnickému súdu, komu sa majú deti zveriť do starostlivosti.

Babybox v Plzni funguje už od roku 2011. Od vtedy už organizácia pomohla 156 deťom. Prípadov odložených detí je aj tak stále veľa. Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy