Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V historickom centre postavia metro. Ľudia si to odhlasovali v referende
Zdielať na

V historickom centre postavia metro. Ľudia si to odhlasovali v referende

KRAKOV / Európska únia začala podporovať rozvoj aj podzemnej komunikácie v podobe metra v rôznych krajinách. Zatiaľ, čo v poľskom Krakove sa rozhodli dotáciu od Únie naplno využiť, zdá sa, že u nás na Slovensku sme sa s metrom už definitívne rozlúčili.

Zlá dopravná situácia, časté zápchy, konské povozy, melexy a obrovské množstvá turistov. Toto všetko sú dôvody, ktoré prinútili miestny mestský úrad v Krakove, aby začal rozmýšľať o vybudovaní metra v historickej časti. "Súčasné dopravné spojenia, čiže trolejbusy a električky nestíhajú našim prepravným kapacitám a ľudia majú problém s prepravou, preto sme sa rozhodli vybudovať metro," hovorí Jan Machowski, hovorca magistrátu Krakova.

V Krakove by malo vzniknúť hneď niekoľko liniek, ktoré budú spolufinancované z fondov Európskej únie. Mali by prepojiť hlavne dopravne najnáročnejšie uzly. Aj napriek tomu, že obyvatelia s metrom v miestnom referende súhlasili, na jeho výstavbu existujú dva rôzne názory. Metro vybudovali už aj vo Varšave. Pri tom krakovskom sa chcú Poliaci inšpirovať od našich rakúskych susedov.

V Bratislave je ale situácia iná. Zdá sa, že nad prípadným metrom sme už dávno zlomili palicu. "Za komunizmu sa ešte rozprávalo o metre, ale pokiaľ viem, metro v Bratislave je myšlienka, ktorá už je na 99 percent pochovaná," priznáva primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal. Zasadzuje sa za rozvoj koľajovej dopravy, podstatné je dostať ľudí z áut a autobusov na koľajnice a využiť nevyužívanú železničnú sieť v Bratislave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy