Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Šialená jazda. Slováci zvládli trasu z Fínska domov na bicykloch
Zdielať na

Šialená jazda. Slováci zvládli trasu z Fínska domov na bicykloch

Archívna reportáž

ČERTIŽNÉ / Istý manželský pár bol na dobrodružnej ceste 19 dní, počas ktorých prešiel takmer 2 700 kilometrov. Z polárneho kruhu až na východ Slovenska pricestovali na bicykloch. Po náročnej cyklotúre dostali najkrajší darček. Na slovensko-poľskej hranici ich čakal ich 5-ročný syn. Rodičom odovzdal vlastnoručne vyrobené medaily.

"Môj dobrý kamarát sa vracia z polárneho kruhu na bicykli a chceli by sme ich privítať šampanským," vysvetľuje kamarát Miroslav Turok- Meceňo. Posledné metre ale boli pre manželov najťažšie. Presne 2 700 kilometrov na bicykli, trasa smerovala z polárneho kruhu až na Slovensko. "Ideme z polárneho kruhu, z Fínska, kde má Santa Claus kanceláriu, kto by tam chcel zájsť," hovorí cyklistka Gréta Zuzuľáková.

Manželia prešli na bicykloch denne okolo 130 kilometrov. Hovoria, že najhoršie bolo vtedy, keď pršalo a nemali sa kde usušiť. Ich veľkým nepriateľom bol aj smäd.

"Vo Fínsku som si napríklad na pršiplášti nazhromaždila vodu a z tohto pršiplášťa som musela piť, lebo 100 kilometrov nič, žiadna voda," hovorí cyklistka. Prespávali väčšinou v stane. Náročná cyklotúra bola záťažou nielen na psychiku ale aj na fyzickú kondíciu. "Drevorubač by toto nedokázal, čo táto žena dokázala. A má môj obdiv a rešpekt," zložil poklonu svojej manželke Michal Zuzuľák.

Z polárneho kruhu priamo do rodičovského domu do Čertižného im to trvalo 19 dní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy