Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Chorváti majú nové pravidlá. Pozor, aby ste neplatili pokuty
Zdielať na

Chorváti majú nové pravidlá. Pozor, aby ste neplatili pokuty

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Chorvátsko a obzvlášť ostrov Hvar každý rok navštívi množstvo dovolenkárov. Obľúbenosť destinácie ale možno klesne po neobvyklom zákaze. Nedostatočné oblečenie či nevychovaných turistov čaká mastná pokuta.

Vyzerá to, že Rikardo Novak, nový starosta chorvátskeho mesta Hvar, už toho má dosť. Každé leto sa obľúbená destinácia tisícov turistov plní ľuďmi, ktorí sa po starom meste prechádzajú v plavkách, váľajú sa opití po zemi alebo hulákajú do noci. Novak v tom urobil rázny krok.

"Zvracajú v meste, močia na každom rohu, prechádzajú sa tu bez trička," opísal starosta situáciu v júni. "Mladí turisti sú vítaní, budú sa ale musieť naučiť, ako sa majú správať!"

Pri vstupe do centra hlavného mesta tak na návštevníkov čaká ceduľa s niekoľkými piktogramami a nápisom "Ušetrite si peniaze a užite si Hvar". Obrázky potom ukazujú, aké pokuty čakajú na ľudí v prípade nevhodného správania, píše Blesk.cz.

Instagram

Už vlani sa totiž miestni sťažovali na turistov, ktorí sa po historickom centre mesta prechádzajú v plavkách, ako by snáď boli na pláži. Za takto nedostatočné oblečenie im hrozí 600 eur pokuta, 500 v prípade, že príliš odhalenú budú mať len hornú polovicu tela. Popíjanie alkoholu a celkové narušovania pokoja a poriadku mesta je ocenené pokutou 700 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy