Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Európsky parlament kritizuje britský návrh o občanoch EÚ
Zdielať na

Európsky parlament kritizuje britský návrh o občanoch EÚ

Archívna reportáž

BRUSEL / Európsky parlament kritizuje britský návrh prístupu k únijným občanom po odchode z EÚ a považuje ho za diskriminačný. V liste adresovanom únijnému vyjednávačovi pre brexit Michelovi Barnierovi potom predstavitelia europarlamentných zoskupení upozorňujú, že odmietnu akúkoľvek dohodu s Londýnom, ktorá urobí z obyvateľov členských štátov občanov druhej kategórie. Európsky parlament zo strany EÚ môže dohodu o brexite vetovať.

"Európsky parlament si vyhradzuje právo odmietnuť akúkoľvek dohodu, ktorá bude horšie zaobchádzať s občanmi EÚ ako terat. Nehľadiac na ich národnosť," cituje z listu britský denník The Guardian.

List, ktorého autorom je predák liberálov a europarlamentný koordinátor pre brexit Guy Verhofstadt, podpísali aj predstavitelia europarlamentných skupín lidovcov, sociánych demokratov, zelených a ľavice. Všetky tieto politické skupiny majú v EP pohodlnú 77-percentnú väčšinu, taktiež môžu dohodu o brexite odmietnuť.

Na konci júna britská premiérka Theresa May uviedla, že chce, aby s občanmi EÚ žijúcimi v krajine legálne ešte aspoň päť rokov po brexite zaobchádzali ako s Britmi. Teda aby mali rovnaké práva, napríklad pokiaľ ide o lekársku starostlivosť a školstvo. Barnier ale vzápätí britský návrh označil za málo ambiciózny, nejasný a s nedostatočnými zárukami.

V Británii sú asi tri milióny ľudí z iných únijných krajín, inde v EÚ potom žije približne milión Britov. Europarlament chce, aby práva Britov aj občanov EÚ boli po brexite rovnaké a nediskriminačné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy