Oblačno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Protesty v Hamburgu silnejú. Zranených je vyše 100 policajtov
Zdielať na

Protesty v Hamburgu silnejú. Zranených je vyše 100 policajtov

HAMBURG / Protesty proti summitu G20 v Hamburgu znovu naberajú na sile. Vo štvrti Altona horí niekoľko áut, vrátane tých policajných. Policajti hlásia strety s demonštrantmi aj na ďalších miestach, kde sa snažia blokovať cestu delegáciám do miesta konania G20.

Nad Hamburgom sa dokonca v niektorých miestach vznáša čierny dym. Štvrtkové večerné strety medzi policajtmi a demonštrantmi naplno začali krátko pred ôsmou hodinou večer. Zranilo sa pri nich 111 policajtov. Na strane protestujúcich bolo tiež množstvo zranených, ich presný počet ale nie je známy. 

Výtržnosti, pri ktorých v niektorých uliciach mesta na severe Nemecka horeli barikády a boli zničené výklady, v skorých ranných hodinách ustávali. 

Od piatkového rána ale polícia hlási stále častejšie problémy. Vo štvrti Altona, ktorá leží na východe Hamburgu, napadli radikáli policajnú stanicu, kde horia auta. Fotograf agentúry DPA uviedol, že neďaleko týchto stretov videl 25 až 30 horiacich áut. 

V ďalších častiach mesta sa zase demonštranti snažia blokovať ulice a križovatky, aby narušili priebeh samitu, ktorý začína v piatok dopoludnia a bude pokračovať do sobotného popoludnia. 

Neďaleko štvrti radikálov

Na televíznych záberoch je vidieť skupiny ľudí, ktoré zahájili blokády ulíc v sede. Polícia na sociálnej sieti upozorňuje, že žiadne zhromaždenia v koridore, kadiaľ budú prechádzať kolóny s politikmi, nebude tolerovať.

Po neúspešných výzvach sa polícia pomocou vodných diel a ťažkoodencov rozhodla ukončiť protest na ulici Schwanenwik, ktorá je blízko miesta, kde nocuje americký prezident Donald Trump.

Hlavná časť rokovania veľkých ekonomík G20 sa uskutoční v areáli veľtrhov, ktoré sú kúsok od centra Hamburgu ale tiež neďaleko štvrti Sternschanze. Tá je v Nemecku známa ako štvrť ľavicových radikálov.

Vedľa veľtrhu je druhou oblasťou s najprísnejšou úrovňou ochrany okolie novej budovy Labskej filharmónie, ktorú v piatok štátnici tiež navštívia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy