Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Ruský balet patrí k špičke svetového umenia
Zdielať na

Ruský balet patrí k špičke svetového umenia

MOSKVA / Ruský balet patrí vo svete k špičke v tomto umení. Preslávila ho najmä klasika. Ale aj v tomto umení nastáva posun a štíhle baletky a pružní tanečníci chcú tancovať i moderný balet. Ukážkou oboch, toho klasického aj moderného, bol medzinárodný konkurz umelcov a choreografov baletu.

Balet nie je len ladnosť a elegancia, ale predovšetkým tvrdá drina a disciplína. Hoci má balet svoje korene vo Francúzsku a v Taliansku, mnohí si ho spájajú práve s ruskou kultúrou. 

Celosvetovo známy "Boľšoj Teatr" sa preslávil predovšetkým vďaka klasickému tancu. Moskovský baletný súbor šíril slávu divadla za hranicami ešte v čase Sovietskeho zväzu, kedy bolo prakticky zakázané cestovať. 

Medzinárodný konkurz umelcov a choreografov baletu opäť prilákal ľudí z celého sveta.

V 20. storočí sa mnohí umelci chcú dištancovať od klasického baletu, prajú si väčšiu voľnosť a slobodu. 

"V Rusku a v ďalších postsovietských krajinách spoločnosť a obecenstvo ešte nie sú na mentálnej úrovni celkom pripravené prijímať moderný tanec a jeho umelcov. Zatiaľ sú viac konzervatívni," hovorí tanečník Ildar Tagirov.

"V Európe sú ľudia inak inšpirovaní, oni sú iní. Bohužiaľ, my sme iní alebo skôr naopak - našťastie. Práve vďaka tomu môže byť umenie zaujímavé," vysvetľuje choreograf Nina Madan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy