Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Charita, ktorá stavia toalety, pomenovala dedinu po Trumpovi
Zdielať na

Charita, ktorá stavia toalety, pomenovala dedinu po Trumpovi

INDIA / Malá indická dedina, ktorej väčšina obyvateľov netuší, kto je Donald Trump, sa premenovala práve podľa amerického prezidenta. Urobili tak na návrh charitatívnej organizácie, ktorá v osade so 400 obyvateľmi stavia toalety. Týmto krokom chceli aktivisti prilákať pozornosť a dosiahnuť tak lepšie vzťahy s USA a ich finančnú podporu na budovanie sanitárnych zariadení. Pôvodná dedinka Maroda sa teraz volá Trump Sulabh. Indické slovo znamená dostupný a symbolizuje práve jednoduché suché záchody, ktoré tam charita buduje.

Nový názov dediny Trump Sulabh nie je ešte oficiálny, a nefiguruje na mapách. Názov charitatívnej organizácie Sulabh International sa inšpiroval hindským výrazom pre "dostupný". Toto slovo má zastupovať jednoduché suché záchody s odpadovou nádržkou, ktoré táto charita buduje v celej Indii, kde nemajú obyvatelia k toaletám prístup.

Mnoho zo 400 obyvateľov dediny nemá ani potuchy o tom, kto vôbec Trump je. Sú ale radi, že rada starších na tento propagačný ťah pristúpila. Znamená to totiž, že v zhruba šesťdesiatich domoch z blata pribudne zadarmo záchod. Trump ani USA sa na financovaní nových toaliet nepodieľajú.

Nech žije Trump

"Nechápem, prečo dedinu nemohli pomenovať po našom premiérovi," hovorí stavebný robotník Said Husain. Aj tak je za túto iniciatívu rád a dúfa, že bude nasledovať finančná podpora na vzdelanie, zavedenie elektriny a ďalšie zlepšenia.

Slávnostného premenovanie dediny sa zúčastnili médiá a jeho organizátori sa s dedinčanmi dohodli, aby pri každom uvedení Trumpovho mená kričali "Zindabad!", Teda "Nech žije!". Akcia bola načasovaná pred odchodom indického prezidenta Narendra Módího do Washingtonu, kde sa stretne s americkým prezidentom.

Zakladateľ charitatívnej organizácie Bindešvar Pathak priznal, že pomenovanie dediny po Trumpovi bolo ťahom, ktorý mal prilákať viac pozornosti a finančných prostriedkov na úsilie organizácie zlepšovať v Indii hygienické podmienky.

Skutočnosť, že v prašnej dedine, ktorá leží asi 70 kilometrov severne od Nového Dillí, je málo toaliet, nie je ničím nezvyklým. Viac ako 60 percent z 1,3 miliardy Indov potrebu stále vykonáva pod šírym nebom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy