Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bezpečný spôsob zastavovania vozidiel? Politici a policajti o ňom diskutujú
Zdielať na

Bezpečný spôsob zastavovania vozidiel? Politici a policajti o ňom diskutujú

BRATISLAVA / Politici a policajti diskutujú o tom, ako by sa pri policajných akciách dali bezpečne zastavovať autá. Diskusiu rozpútala tragická naháňačka, pri ktorej zomrel 17-ročný Tomáš.

Podľa zákona bude s najväčšou pravdepodobnosťou policajná streľba po unikajúcom aute v poriadku. V prípade smrti nevinného mladíka sa však všetci zhodnú na tom, že takýmto situáciám by mali policajti predchádzať.

Opoziční poslanci prichádzajú s návrhom. Poslanec z SaS Ľubomír Galko tvrdí: "Netreba sa na neho hneď nalepiť aj s majákmi a vyprovokovať ho k tomu, aby išiel rýchlo, ale zaradiť sa za neho diskrétnym spôsobom a zapojiť do toho cez operačné stredisko ďalšie policajné hliadky."

Existujú však aj ďalšie spôsoby, napríklad mechanické prostriedky, akými by bolo možné auto s cestným pirátom zastaviť, takzvané zastavovacie pásy. Vo vývoji je napríklad aj špeciálna elektromagnetická zbraň na  cestných pirátov. Pred časom ju testovali na vojenskej základni NATO v Nórsku ako nástroj na ochranu pred teroristickými útokmi autom. Touto zbraňou by policajti dokázali auto len jedným vystreleným lúčom vypnúť.

Najreálnejšou a zrejme najrýchlejšie aplikovateľnou ale bude zrejme akási úprava taktiky, na ktorej vraj už na policajnom prezídiu pracujú. "V prípade, keď policajti nebudú stopercentne presvedčení, že vo vozidle nie je ešte niekto iný, budeme presadzovať pravdepodobne podstatne dlhšie trvajúce prenasledovanie," povedal policajný prezident Tibor Gašpar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy