Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Netradičná ponuka. V Rakúsku si môžete kúpiť poslanecké kreslo
Zdielať na

Netradičná ponuka. V Rakúsku si môžete kúpiť poslanecké kreslo

Archívna reportáž

VIEDEŇ / Ešte nikdy nebolo tak jednoduché získať parlamentné kreslo ako teraz v Rakúsku. V tomto prípade však nie je reč o obraznom označení poslaneckej funkcie, ale o skutočnom kresle z parlamentu. V rámci celkovej rekonštrukcie budovy zákonodarného zboru na slávnej viedenskej ulici Ringstrasse sa bude meniť aj jej vybavenie. Kreslá zo zasadacej sály parlament ponúkol na predaj v aukcii, informovala agentúra APA.

V polovici augusta si budú môcť záujemcovia kúpiť v dražbe jedno alebo všetkých 183 kresiel, na ktorých doteraz sedávali v plenárnej sále rakúski poslanci.

Ak by sa ale záujemcovia o neobvyklý suvenír neuspokojili s "obyčajným" poslaneckým kreslom, môžu v aukčnej sieni Dorotheum vydražiť aj otočné kreslo predsedu Národnej rady. Rečnícky pultík, reliéf spolkovej orlice a zvonček, ktorí používajú predsedajúci, si ale parlament ponechá.

Milióny eur

Rozsiahla rekonštrukcia budovy rakúskeho parlamentu, ktorú postavili na konci 19. storočia podľa plánov architekta Theophila Hansena, začne v auguste a mala by trvať tri roky. Počas úpravy historickej budovy budú poslanci Národnej a Spolkovej rady zasadať v Redutovej sále v bývalom sídle rakúskych cisárov v Hofburgu.

V okolí tohto zámku už pre potreby parlamentnej správy vznikli tri predbežné drevostavby, ktoré v roku 2020 opäť zmiznú. Náklady na rekonštrukciu parlamentu by sa mali pohybovať okolo 350 miliónov eur.

Náklady na presídlenie poslancov a zamestnancov do náhradných budov by sa mali vyšplhať na 51 miliónov eur. Pri oboch čiastách sa počíta s možným zvýšením o dvadsať percent.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy