Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Američania omylom vydali varovanie pred silným podmorským zemetrasením
Zdielať na

Američania omylom vydali varovanie pred silným podmorským zemetrasením

Archívne video

SANTA BARBARA / Americká geologická služba USGS v stredu omylom vydala varovanie pred silným podmorským zemetrasením neďaleko kalifornskej Santa Barbary. Automaticky generovaná správa o masívnom zemetrasení stihla zaplaviť sociálne siete a uviesť do pohotovosti média. Falošný poplach podľa seizmológov spôsobila aktualizácia správy o zemetrasení, ktoré túto oblasť postihlo pred takmer sto rokmi, v roku 1925.

Čoskoro potom, čo sa upozornenie objavilo, začalo byť podozrivé, že nikto nehlásil menšie chvenie. Zemetrasenie takejto sily by pritom museli pocítiť milióny ľudí. Prvé správy o otrasoch sa navyše skôr objavia na webe ako v oficiálnych varovaniach. "Jediné zemetrasenie sa tak odohralo na internete," poznamenala agentúra AP.

Podľa nej sa ukázalo, že vedci z Kalifornského technologického inštitútu (Caltech) pracovali s novou informáciou o epicentre zemetrasenia z roku 1925 a nejakým spôsobom spustili automatické varovanie, ktoré ľuďom prišlo do e-mailov.

Na webe USGS sa upozornenie neobjavilo. Úrad vydal vyhlásenie, že jeho softvér zle vyhodnotil vedeckú informáciu o starom zemetrasení ako aktualitu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy