Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Študenta, ktorého väznili v Severnej Kórei, zomrel
Zdielať na

Študenta, ktorého väznili v Severnej Kórei, zomrel

Archívne video

CINCINNATI / Americký študent, ktorého minulý týždeň po roku a pol prepustili z Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) a v kóme ho dopravili rodičom do amerického Ohia, zomrel vo veku 22 rokov. Jeho rodina vo vyhlásení, ktoré zverejnila nemocnica, informovala, že Otto Warmbier skonal v pondelok.

Rodina sa poďakovala nemocnici v Cincinnati, ktorá sa o neho starala, no dodala, že "bohužiaľ, mučenie a príšerné zaobchádzanie s naším synom v rukách Severokórejčanov spôsobilo, že nebol možný iný výsledok, ako ten smutný, ktorý sme prežili dnes". Úprimnú sústrasť už rodine vyjadrili aj prezident Donald Trump či minister zahraničných vecí Rex Tillerson.

Amerického študenta Otta Warmbiera zatkli v Severnej Kórei po tom, čo sa pokúsil vziať si z návštevy tejto krajiny na pamiatku propagandistický plagát. Obvinili ho z "nepriateľského aktu voči KĽDR" a odsúdili na 15 rokov nútených prác. Podľa jeho rodičov bol v kóme už od marca 2016, teda dva mesiace po zatknutí. Americkí lekári minulý týždeň po jeho prijatí informovali, že má vážne poškodenie mozgu.

Čo presne sa Warmbierovi v tejto komunistickej diktatúre stalo, nie je známe. Severná Kórea iba oficiálne oznámila, že ho prepúšťa "z humanitárnych dôvodov".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy