Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rokovania o brexite definitívne začnú
Zdielať na

Rokovania o brexite definitívne začnú

Archívna reportáž

BRUSEL / Európska únia a Veľká Británia sa oficiálne dohodli, že vyjednávači Michel Barnier a David Davis začnú rozhovory o britskom odchode z Európskej únie v pondelok, 19. júna, ako bolo pôvodne plánované.

Podľa diplomatických informácií sa zo strany Únie očakáva, že počas rokovaní sa strany zhodnú na podobe vyjednávacieho cyklu. Briti majú k dispozícii vyjednávaciu pozíciu únijnej strany. Naopak, do Bruselu zatiaľ žiadne podklady k vyjednávaniu nedorazili. 

Vyjednávanie o odchode Británie z Európskej únie tak začne ešte pred vytvorením novej britskej vlády. Premiérka Theresa May, ktorá síce zvíťazila, no prišla o väčšinu, sa snaží na svoju stranu získať predstaviteľov severoírskej únie. 

O odchode z Európskej únie rozhodli Briti v minuloročnej referende. Dvojročná lehota pre dokončenie rozhovorov o spôsobe odluky vyprší v marci 2019. Brusel a Londýn spolu doteraz hovorili len o podmienkach rozdelenia. 

Európska únia chce rokovať o zárukách pre občanov Únie v Británii, o konečnom finančnom usporiadaní a o budúcich hraniciach medzi členom Únie Írskom a Severným Írskom, ktoré je súčasťou Veľkej Británie. 

Británia sa chce venovať skôr budúcnosti vzťahov a dohode o voľnom obchode. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy