Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Požiar v Londýne spojil komunity dokopy. Na rad prichádza vyšetrovanie
Zdielať na

Požiar v Londýne spojil komunity dokopy. Na rad prichádza vyšetrovanie

LONDÝN / Požiar, ktorý si vyžiadal zatiaľ 17 obetí, sa podarilo vo štvrtok ráno uhasiť. V okolitých nemocniciach ošetrili približne sedemdesiat zranených. Sedemnásť z nich je v kritickom stave. Mnoho ľudí sa zachránilo aj vďaka tomu, že oslavovali sviatok ramadán. Moslimovia počas tohto sviatku hodujú až po zotmení. V zhorenom dome ich bývalo veľa a boli hore dlhšie ako zvyčajne, čo im zrejme zachránilo život.

Toto nešťastie spojilo ľudí rôzneho vierovyznania. Tí, ktorým sa podarilo pred požiarom ujsť, moslimovia s kresťami, sadajú k spoločnému stolu a spia v dočasne vytvorenej nocľahárni v neďalekom športovom centre. Ľudia, ktorí po teroristických útokoch na seba často zazerali, na nepriateľstvo teraz ani nepomyslia. 

"Mešity spolu s kostolmi organizujú zbierky, zhromažďujú jedlo a oblečenie,“ hovorí zástupca moslimov Zia Salek. Úrady zatiaľ našli dočasné ubytovanie pre 44 domácností. Na pomoc tým, čo prežili, vyzbierali viac ako milión libier. Úrady stále nezverejnili, koľko ich zostáva nezvestných. Ale sú obavy, že pri prehľadávaní budovy, nájdu ďalšie obete. 

Prehľadať budovu môže trvať týždne

Prehľadávanie budovy môže trvať týždne, je tam veľa nebezpečných miest. Drony im pomáhajú zmapovať terén, aby zbytočne neriskovali. "Dostali sme sa až do najvyššieho poschodia. Na istý čas nás stoplo zničené plynové potrubie, ktoré sme museli zabezpečiť. Hasiči pracujú vo veľmi nebezpečnom teréne,“ povedal veliteľ zásahu Steve Apter. Príčina ostáva stále záhadou. Premiérka May ale potvrdila, že trvá na jej úplnom objasnení. "Potrebujeme vedieť, čo sa stalo. Poznať vysvetlenie. Dlhujeme to rodinám, ktoré prišli o svojich najbližších." Podobne ako šéf labouristov sa prišla dnes osobne pozrieť na miesto nešťastia, aby videla ako pokračujú záchranárske práce. Ľudí prišla podporiť aj hviezdna speváčka Adele.

Firma, ktorá budovu rekonštruovala

Paľbe otázok sa nevyhne firma, ktorá budovu rekonštruovala. Podľa odborníkov je totiž v súčasnosti neobvyklé, že by sa požiar šíril tak rýchlo po jej vonkajších múroch. Skúmať budú najmä to, čím stavbu zatepľovali. Vysvetľovať budú musieť rekonštrukciu odvetrávacích šácht a protipožiarneho systému, ktorý mali v budove takisto modernizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy