Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nemocnica vymenila bábätká. Pravda vyšla najavo po 22 rokoch
Zdielať na

Nemocnica vymenila bábätká. Pravda vyšla najavo po 22 rokoch

Archívna reportáž

VIEDEŇ / Celkom 90 tisíc eur musí podľa rakúskeho súdu zaplatiť univerzitná klinika v Grazi ako odškodné za to, že v roku 1990, zrejme krátko po pôrode, zamenila novorodencov. Odškodné ale dostane iba jedna rodina, pretože druhé dieťa, ktoré sa stalo obeťou nedbalosti nemocničného personálu, sa zatiaľ nepodarilo nájsť, informovala o tom agentúra APA.

Pôrodnica musí za túto hrubú nedbalosť zaplatiť otcovi, matke a aj 26-ročnej žene, ktorú po narodení z pôrodnice poslali domov s nepravými rodičmi, každému po 30 tisíc eur. Zdravotnícke zariadenie musí naviac uhradiť náklady spojené s adopciou ženy zo strany manželského páru, ktorá väčšinu života považovala za svojich biologických rodičov. 

Doris Grünwald sa narodila v Grazi v roku 1990, vo svojich 22 rokoch úplnou náhodou z krvných testov zistila, že nie je biologickou dcérou svojej matky. K výmene dvoch detí podľa súdu došlo zrejme krátko po pôrode cisárskym rezom a matka tak nedostala svoje dieťa hneď po narodení. 

O tom, že ich dieťa zrejme v pôrodnici vymenili za iné, vie rodina Grünwaldových od roku 2012. Svoj príbeh ale zverejnila až vlani a to v snahe nájsť druhé zamenené dieťa a biologickú matku Doris Grünwald. Klinika v Grazi následne vyzvala približne 200 žien, ktoré v jej pôrodnici rodili od 15. do 20. októbra 1990 a narodili sa im dievčatá, aby sa prihlásili. Na výzvu ale reagovalo iba 30 žien a druhé dieťa zo zámeny medzi ich potomkami nebolo

Klinika v Grazi vyjadrila nad rozsudkom sklamanie. Podľa nej sa nepodarilo plne preukázať, že zámena sa udiala práve v ich zariadení. 

K zámene detí v pôrodnici došlo napríklad aj v roku 1994 vo francúzskom meste Cannes. Obom dotknutým rodinám v roku 2015 súd odklepol odškodné v celkovej výške 1,88 miliónov eur. Obdobný prípad sa riešil aj v Česku. Spor z roku 2006 skončil o 5 rokov neskôr súdnym verdiktom, ktorý nemocnici v Třebíči uložil príkaz vyplatiť rodinám dvoch vymenených dievčat odškodné 3,2 milióna českých korún. 

Ako sa dá predísť výmenám detí v pôrodniciach,si môžete pozrieť v archívnej reportáži. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy