Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vyjednávania o brexite sa možno posunú
Zdielať na

Vyjednávania o brexite sa možno posunú

Archívna reportáž

LONDÝN / Rokovania o odchode Veľkej Británie z Európskej únie zrejme nezačnú 19. júna, ako sa pôvodne predpokladalo. Odklad rokovaní naznačil hovorca Európskej komisie Alexander Winterstein, ale aj britský minister pre brexit David Davis.

Európska komisia naznačila, že sa vyjednávania Bruselu s vládou Veľkej Británie začnú neskôr ako sa plánovalo. Vyjednávania mali začať 19. júna, no zrejme sa posunú o týždeň. 

Hovorca Európskej komisie Alexander Winterstein tvrdí, že to, či sa rokovania uskutočnia 19. júna nezávisí len od Komisie. Odklad naznačil aj britský minister pre brexit David Davis, ktorý ho odôvodnil tým, že v rovnakom termíne chce britská vláda predstaviť svoj politický program a kráľovná Alžbeta II. má predniesť svoj prejav k novozvolenému parlamentu.

Britská premiérka Theresa Mayová sa snaží prediskutovať podrobnosti usporiadania v parlamente so severoírskou Demokratickou unionistickou stranou, aby získala hlasy pre menšinovú vládu. V minulotýždňových voľbách totiž jej konzervatívci stratili parlamentnú väčšinu.

Či sa teda vyjednávania budú konať 19. júna alebo nie, stále nie je isté. Očakáva sa napríklad aj to, že odložia prejav britskej kráľovnej, ktorý načrtne vládnu legislatívnu agendu pre budúci rok. Pôvodne ho kráľovná mala predniesť na budúci týždeň v pondelok.

Davis uviedol, že diskusií o podrobnostiach odluky sa zúčastní osobne. Premiérka May sa chce počas vyjednávaní venovať kľúčovým záležitostiam. Článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorým sa začal proces odchodu Veľkej Británie z Európskej únie, premiérka aktivovala v marci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy