Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Trump vyhodil štátneho žalobcu. Nedvihol mu telefón
Zdielať na

Trump vyhodil štátneho žalobcu. Nedvihol mu telefón

Archívne video

NEW YORK / Bývalý štátny žalobca Preet Bharara dostal výpoveď. Podľa jeho slov ju dostal preto, že odmietol byť loajálny k Donaldovi Trumpovi. Podľa neho by prezident nemal zasahovať do nezávislosti justície.

Bývalý vysokopostavený štátny žalobca Preet Bharara tvrdí, že dostal výpoveď preto, že nedvihol telefón prezidentovi Trumpovi. S prezidentom telefonoval dvakrát. Keď nadobudol podozrenie, že chce Trump zasahovať do nezávislosti justície, tretíkrát mu už nedvihol.

"Počet prípadov, kedy mi volal prezident Obama je nula. A to je tiež číslo, ktoré by som očakával od prezidenta Spojených štátov," konštatoval Bharara s tým, že by justícia mala mať od exekutívnych zložiek štátu odstup. 

Bharara tvrdí, že si ho Trump snažil zadĺžiť a vytvoriť medzi nimi takzvaný nadštandardný vzťah. K prvému stretnutiu medzi nimi malo dôjsť ešte v roku 2016. Už tam si mal Trump žiadať od štátneho zástupcu prísľub loajality. 

Pre Trumpa predstavuje táto správa ďalší problém. Prvý je totiž odvolaný šéf FBI James Comey, ktorý pod prísahou v americkom Senáte uviedol, že sa cítil pod nátlakom. Prezident mal aj od neho počas osobných schôdzok žiadať loajalitu a snažil si ho zaviazať. 

Od Comeyho žiadal ukončenie vyšetrovania údajných väzieb bývalého poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Michaela T. Flynna na Rusov. "Je to dobrý chlap, dúfam, že ho necháte na pokoji," znela veta, ktorú si Comey vyložil ako rozkaz. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy